Gevaarlijke wespensoort gespot: alarmfase 4 afgekondigd bij imkers

Paniek bij de bijen: Aziatische killerbees hebben een plekje gevonden in de Waalse provincie Henegouwen en Oost-Vlaanderen. Het probleem is dat de Aziatische Hoornaar een enorm gevaar betekent voor de biodiversiteit en de landbouw.

Waarom zijn alle bijen bang van de Aziatische Hoornaar? Omdat deze soort wesp zich voedt met bijen, en de manier waarop ze aanvallen, is dan ook angstaanjagend. Ze gaan een bijennest binnen en doden alle bijen tegelijk. Omdat onze bijen nog nooit geconfronteerd werden, hebben ze geen idee hoe ze met de wespen om moeten gaan.

De Aziatisch Hoornaar is afkomstig uit het verre Oosten en werd in 2004 per ongeluk geïntroduceerd in Bordeaux. Sindsdien is het beestje onderweg naar het Noorden van Europa, en verspreid zich elk jaar zestig kilometer verder.

In 2016 werden twee wespennesten met Aziatische exemplaren gevonden. Ze werden vernietigd nadat duidelijk werd dat het effectief om Aziatische Hoornaren ging

Hoe herken je er ééntje?

De Aziatische Hoornaar ziet eruit als een gewone wesp, op een aantal kleine details na. Hij heeft een lengte van zo'n drie tot vier centimeter, da's ongeveer een centimeter langer dan gewone hoornaren. Overigens steekt de wesp ook gewoon mensen, maar doen die prikken niet meer pijn dan die van een gewone wesp, ze zijn ook niet giftig.

Mocht je denken dat je een Aziatische hoornaar gezien hebt, neem dan zeker een foto en stuur die, samen met de locatie, door naar Natuurpunt. Aan hen werd gevraagd om de waakzaamheid te verhogen, en het aantal vrijwilligers dat wespen spot, te verhogen.

Moeilijk voor de honingbij

Dat lijken misschien wat overdreven maatregelen, het gaat uiteindelijk maar om een wesp, maar bij het Agentschap Natuur en Bos zijn ze duidelijk niet op hun gemak met de Aziatische wesp in het land.

“Het is belangrijk om waakzaam te zijn”, aldus Griet Buysse van Natuur en Bos aan Het Nieuwsblad. “Omdat onze honingbijen het al moeilijk hebben. Door het gebruik van pesticiden en het te vroeg maaien van bermen zijn er minder bloeiende planten en bloemen en dus minder bestuivingsmogelijkheden voor de bijen.”

Lees meer