Wouter Van Besien (Groen) sluit Antwerps kartel met sp.a niet uit ondanks zwakke peiling voor socialisten

Uit een interne peiling van Groen over de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen van 2018, die gelekt is, blijkt dat een nieuw kartel van Groen en sp.a voorlopig niet op succes zou uitdraaien. Het viel ook op dat bij die peiling naar de populariteit van Groen-voorzitster Meyrem Almaci gevraagd werd. Nochtans zou Wouter Van Besien (Groen) in Antwerpen de lijst trekken. Hoezo kopmanschap? Newsmonkey sprak met Wouter Van Besien.

Wouter Van Besien (Groen) laat aan newsmonkey weten dat hij zelf op de hoogte was dat er in de interne peiling naar de populariteit van Groen-voorzitster Meyrem Almaci gevraagd zou worden. “Maar laat het duidelijk zijn: ik ben de lijsttrekker voor Groen bij de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat ligt vast. Als we toch een vragenlijst rondsturen, lijkt het ons logisch om ook even naar de kopstukken van de partij te polsen.”

Van Besien wil progressieve krachten bundelen

Op de resultaten van de kiesintenties van de Antwerpenaren staat een foutenmarge van 5 procent. Daarom maakt Van Besien zich naar eigen zeggen geen zorgen dat een eventuele samenwerking met sp.a de Antwerpse Groenen zou schaden. “Uit deze peiling kunnen we enkel in grote lijnen conclusies trekken”, zegt Van Besien.

“De belangrijkste conclusie is dat N-VA de grootste partij blijft, maar dat Groen de tweede grootste blijft. We willen nog steeds met sp.a samenwerken om ons potentieel naar de verkiezingen toe te verhogen. Er is besloten om te proberen de progressieve krachten in Antwerpen te bundelen en op die manier een positieve invloed in het stadsbestuur te krijgen.”

Op de vraag of tot die gebundelde "progressieve krachten" ook PVDA’ers zullen behoren, antwoordt Van Besien dat hij in gesprek is met "mensen buiten de twee partijen (sp.a en Groen, red.). We noemen het dan ook geen kartel, maar een samenwerking die de grenzen van de partijpolitiek overstijgt. Het gaat om mensen met engagement uit middenveldorganisaties, uit universiteiten, opiniemakers, …". Van Besien geeft nog mee dat in september definitief zal vaststaan of Groen met sp.a en/of verruimers van buiten de partijpolitiek naar de verkiezingen trekt in Antwerpen.

Lees meer