Een smartphone zonder batterij, is dat de toekomst? Wel, de eerste stap is gezet

Aan de universiteit van Washington hebben ze een gsm ontworpen waarmee je kan bellen zonder batterij. Het toestel haalt zijn stroom uit radiosignalen en licht. 

De technologie staat nog wel in z’n kinderschoenen: de radiosignalen waar het apparaat zijn stroom uit haalde, waren afkomstig uit een basisstation dat tien meter verderop stond. Als ook een klein zonnepaneeltje met de grootte van een rijstkorrel werd ingezet, kon het basisstation op een afstand van zo'n vijftien meter staan.

Voorlopig leveren de radiosignalen slechts een paar microwatt op, maar door op een zuinigere manier te telefoneren is dat voldoende. Normaal kost het veel energie om analoge geluidssignalen om te zetten in een digitaal signaal, dat vervolgens wordt verzonden via een mobiel netwerk.

Om energie te besparen gebruikt de zuinige telefoon een ander proces, waarbij de vibraties die de microfoon oppikt als analoog radiosignaal worden doorgestuurd naar het basisstation.

Dat betekent wel dat de zuinige telefoon nog geen verbinding kan maken met bestaande mobiele netwerken. Maar volgens de wetenschappers is het wel mogelijk om binnen afzienbare tijd de technologie te verfijnen zodat de batterijloze gsm kan werken met netwerken van providers of via routers die bij consumenten thuis staan.