Trump gaf onze planeet en mensheid wellicht de genadeklap volgens Stephen Hawking

In een interview naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag, heeft Stephen Hawking, wellicht ’s werelds bekendste wetenschapper, opnieuw een niet echt rooskleurige toekomst voorspeld voor de mensheid. Hawking waarschuwt dat de aarde in de toekomst mogelijk een extreem hete plek wordt, zoals Venus, met een oppervlaktetemperatuur van 250 graden Celsius. “Trump gaf de aarde wellicht de genadeklap”, volgens Hawking.

“We zijn op een punt aangekomen waarop het broeikaseffect niet meer terug te draaien is”, meent Hawking. “Trump gaf de aarde wellicht de genadeklap, waardoor onze planeet zoals Venus wordt. Denk aan een oppervlaktetemperatuur van 250 graden Celsius, terwijl het zwavelzuur uit wolken regent.”

Begin vorige maand stapte Trump met de VS uit het klimaatakkoord.

“Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen van dit moment, maar wij kunnen het voorkomen als we nu direct maatregelen nemen. Trump gelooft het wetenschappelijke bewijs niet en daarmee richt hij schade aan aan onze planeet”, zei Hawkings nog.

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur is sinds het eind van de negentiende eeuw met zo’n 1,1 graden Celsius gestegen. Het grootste deel van de opwarming vond de laatste 35 jaar plaats.

Nog meer onheil

Hawking is ook niet echt optimistisch over de mensheid. “Hebzucht en agressie lijken geprogrammeerd in het menselijk genoom”, zei hij in het interview. “Conflicten nemen niet af, terwijl er steeds meer massavernietigingswapens worden geproduceerd. Die combinatie is heel gevaarlijk. Ik ben hoopvol dat de mens kan overleven, maar dan moeten we snel onafhankelijke koloniën in de ruimte stichten.”

Dat als de mensheid op lange termijn wil overleven, het absoluut noodzakelijk dat ze een nieuwe planeet vindt om te bewonen, is iets wat Hawking al langere tijd zegt.

Vorig jaar voorspelde hij dat, als dat niet gebeurt, de mensheid zal verdwijnen binnen duizend jaar.

Hawking waarschuwde ook al dat de mens buitenaards leven beter niet actief contacteert omdat het ons waarschijnlijk weinig genegen zal zijn. Hij gelooft ook dat kunstmatige intelligentie de mensheid mogelijk ooit voorbijsteekt en haar zo ten gronde zal richten.

Lees meer