Starbucks te gay voor moslims

Twee grote moslimorganisaties in Indonesië en Maleisië hebben opgeroepen tot een boycot van Starbucks. Ze vinden de koffieketen te homovriendelijk.

Vorige week deed de leider van de op een na grootste moslimorganisatie van Indonesië, Muhammadiyah, al een oproep tot een boycot. Anwar Abbas wil dat de vergunning van Starbucks wordt ingetrokken, omdat het standpunt van de koffieketen niet in lijn is met de ideologie van Indonesië. Een Maleisische groep heeft zich nu bij die oproep aangesloten.

Starbucks heeft zich meerdere malen uitgesproken voor gelijke rechten voor homo's en hetero's. Zo wapperde er in het kader van Pride Month, de maand waarin in vooral de Verenigde Staten gelijke rechten worden gevierd, een regenboogvlag op één van de kantoren van Starbucks.

Sharia

Homoseksualiteit is in het grootste deel van Indonesië legaal, alleen in Atjeh, waar de sharia geldt, is het strafbaar. Maar in de praktijk worden homo's overal in het steeds fundamentalisten wordende Indonesië geweerd uit het openbare leven. Sinds vorig jaar zijn er allerlei anti-LGBT-demonstraties. Publieke figuren hebben zich fel tegen de LGBT-gemeenschap uitgesproken.

Onder het goedkeurend oog van een duizendtal nieuwsgierigen, werden in de Indonesische provincie Atjeh in mei voor het eerst homo's bestraft met het toedienen van stokslagen. De massa juichte de beul toe en riep verwensingen naar de homoseksuelen.

Radicaler

Ook buiten Atjeh is de druk op de homogemeenschap in Indonesië de jongste jaren enorm toegenomen. Dat gebeurt onder andere via de de wet tegen de pornografie, die in 2008 is aangenomen. Zo werden in Jakarta 141 bezoekers van een homosauna opgepakt, formeel omdat ze die wet zouden hebben overtreden. De autoriteiten zetten bovendien alle gegevens van de arrestanten online. Een Indonesische minister noemde homoseksualiteit onlangs nog “erger dan een atoombom”.

De vervolging van homo's en lesbiennes is toegenomen naarmate radicale moslimorganisaties steeds machtiger worden in Indonesië. Er is bovendien een nieuwe wet in de maak, die gepusht wordt door moslimorganisaties en die seks buiten het huwelijk tout court in heel Indonesië strafbaar maakt.

Starbucks heeft bijna 150 vestigingen in Indonesië en bijna 200 in Maleisië. In Indonesië wordt Starbucks gerund door PT Sari Coffee. Een woordvoerder van dat bedrijf heeft in een verklaring gezegd dat ze zich aan geen enkele ideologie verbinden.

Lees meer