Zo hallucinant ziet het nieuwe hoofdkwartier van Google in Londen eruit

Wie wil er nu niet werken in een kantoor waar je gratis kan sporten, dutjes doen of je haar laten knippen? Het nieuwe hoofdkwartier van Google in Londen heeft het allemaal en meer. Het gebouw is 11 verdiepingen hoog en zal zo'n 1,2 miljard euro kosten. Het meest indrukwekkende? De 300 meter lange tuin op het dak.

Een dutje doen tussen het werken door? Bij Google kan het. In hun hoofdkantoren over de hele wereld zijn er ingebouwde slaapruimtes met licht- en geluiddichte deuren. Ook het nieuwe hoofdkwartier in Londen zal de beste slaapplekken voorzien voor het Google-personeel. Je kan er in een geluids- en lichtdichte cocon slapen, met rustgevende muziek en een kasjmier slaapmasker over je ogen. Google gelooft namelijk dat een dutje van 15-20 minuten de productiviteit van hun werknemers kan boosten. Daarnaast kan er ook gesport worden in fitnessruimtes, op het basketbalveld of in een olympisch zwembad. Het gebouw heeft plek voor 7.000 werknemers en werd ontworpen door hetzelfde architectenbureau dat ook het olympisch stadion in Londen ontwierp.

'Landkrabber' met tuindak

Het hoofdkwartier in Londen zal even lang zijn als het beroemde 'The Shard' hoog is. De wolkenkrabber is dus eerder een 'landkrabber'. Het dak is volledig bedekt met een 300 meter lange tuin verdeeld in verschillende zones. In de tuin is er plaats voor rustgevende velden met wilde bloemen, aardbeienplantages en er kunnen ook kruiden en fruit worden geteeld. Tussen al het groen is ook een looppiste voorzien en op het dak staan zonnepanelen. Google wil duidelijk groen gaan met maar 4 autoparkeerplaatsen en 686 fietsenrekken. Het kantoor zal dan ook vlak naast King's Cross komen te liggen, hét knooppunt in Londen waar alle metro's, treinen en bussen samenkomen. Ook het licht dat binnenvalt zal niet verloren gaan. Gemotoriseerde panelen aan de buitenkant van het gebouw draaien mee met de zon zodat die nooit in de ogen van de werknemers schijnt, maar altijd aangenaam licht binnenlaat.

Gratis top-gerechten

In de cafetaria is er een ruime keuze aan luxe-food. Er zullen vier toprestaurants gevestigd worden en al het eten is, net zoals in de andere hoofdkantoren, gratis. Om de gezondheid van hun medewerkers onder controle te houden, zet Google het fruit en de noten vooraan en zijn alle zoetigheden verstopt in een hoekje van de kantine. Het eten mag dan gratis zijn, Google blijft een oogje in het zeil houden. Alles wat de werknemers eten, maar ook data over hun gebruik van de fitnessruimtes en dutjes wordt geanalyseerd om de productiviteit en ambitie van de werknemers in kaart te brengen. Om het kantoor levendig te houden, zullen op de benedenverdieping ruimtes worden vrijgemaakt voor winkels die dan na een korte periode van eigenaar zullen wisselen.