MotoGP 17 is niet zo vernieuwend, maar da's misschien toch geen slecht teken

Er was een tijd dat MotoGP echt een nichepubliek aansprak, en misschien is dat nog altijd wel een beetje zo. Toch is de game de laatste jaren veel toegankelijker geworden voor een breed aantal gamers. Er hoeven niet altijd vier wielen onder een voertuig te zitten om spannende races te kunnen rijden. Dat wij bij het reviewen het gevoel hadden dat er weinig nieuws onder de zon is, bewijst misschien juist dat MotoGP de kloof met andere racegames heeft dichtgereden.

Als gamejournalist en liefhebber van Formule 1 moet ik het zelf ook toegeven: alles op twee wielen heeft me lange tijd totaal niet weten beroeren. De games die in de bus vielen waren doorgaans ook niet zo indrukwekkend. Enkele jaren geleden hadden andere realistische racegames wat ons betreft al kilometers voorsprong op MotoGP. Maar het moet gezegd dat Milestone echt z'n stempel op het genre heeft gedrukt. De voorbije jaren zijn er enkele games uitgekomen die zelfs een neutrale gamer allesbehalve slecht kan vinden. Sterke graphics, dat sowieso, maar ook een uitstekende gameplay. Je kon je letterlijk in het wiel van je tegenstanders vastbijten om voor de overwinning te strijden.

Kies de juiste carrière

Zo moet het ook. De basis van MotoGP is immers dezelfde als bij een andere racegame: adrenaline. De mogelijkheden in het spel zijn intussen heel herkenbaar. Je kan een carrière starten door als rookie aan twee races deel te nemen. Ook al is winnen daar, althans toch bij ons, quasi onmogelijk, krijg je meteen de kans om in het Moto 3-kampioenschap te starten. Je mag ook nog even rookie blijven als je dat wil, maar eigenlijk heeft het weinig zin om daar te blijven rondhangen. In die Moto 3 volgen de resultaten wel en is het wachten op nieuwe aanbiedingen en betere contracten.

Doorheen je carrière kan je zo doorstromen naar Moto 2 en uiteindelijk de MotoGP, waar het je om te doen is. Aan de ene kant is dit wel leuk, omdat je altijd een doel blijft hebben. Het is alsof je in FIFA verplicht bent om in de derde klasse te starten. Maar veel gebeurt er niet, en daardoor gaat het al snel wat saai aanvoelen. Is je race voorbij, dan heb je eigenlijk maar één optie: de volgende race starten.

Daarom valt aan te raden om voor de optie 'Managerial carreer' te gaan. In dat geval mag je veel meer doen dan enkel races rijden. Je hebt je eigen team, dus je bent ook verantwoordelijk voor alles wat daarbij komt kijken: de motoren, de sponsors, de teamleden, etc. Eigenlijk is deze optie de ideale oplossing om de gewone carrièremodus minder saai te maken. Wellicht wilden de makers ook de mogelijkheid aanbieden om het spel zonder al die extra taken te spelen. Maar eerlijk: het is gewoon veel leuker zo.

Domme tegenstanders

Dat er voor de rest weinig nieuws over deze game te vertellen valt is eigenlijk goed nieuws. Het bewijst dat het al even goed zit met MotoGP in videogames. Wat we wel even moeten opmerken: tegenstanders zijn veel te braaf. We moeten heel vaak bij racegames aanstrepen dat AI te wensen overlaat. En dat is hier niet anders. Zelf kan je eens een tegenstander onderuit zwiepen - wees gerust, hij kruipt meteen weer op z'n moto en kan een ronde later alweer achter je rijden. Maar je tegenstanders tonen nooit het lef om duels aan te gaan. Alsof ze allemaal als robots een rijlijn volgen.

Stilaan beginnen racegames dat tekort op te vangen, dus MotoGP zal daar in de toekomst ook in moeten evolueren. Voor nu zien we het door de vingers, want de races op zich zitten nog steeds goed in elkaar. Als je het niveau van je tegenstanders aan jezelf aanpast, heb je echt wel een zware opdracht voor de boeg.

Zoals veel sportgames is MotoGP 17 op het punt gekomen dat ze met andere elementen dan gameplay moeten scoren. Deze editie doet dat bijvoorbeeld door toevoeging van mooie introductiefilmpjes van de steden waar je gaat racen. Dat zet de toon voor een spectaculaire race, en vervolgens spreekt de commentator ook wat in. Maar tijdens de race valt dat allemaal een beetje stil. Ook de filmpjes na de race zijn eigenlijk heel repetitief. Goed spel, maar het mag allemaal nog wat meer zijn.

Conclusie: 7,5/10

Misschien zouden we twee jaar geleden veel minder streng geweest zijn voor deze game, maar tijden veranderen. Net zoals bij andere genres is ook racen een sprong voorwaarts aan het maken op de moderne consoles. De volgende editie van MotoGP zal dus veel meer te bieden moeten hebben. Het showgehalte moet straffer en je mag niet na twee races al het gevoel krijgen dat je het wel gezien hebt.

Die kritiek terzijde: MotoGP 17 is zeker een geslaagde game geworden. De carrièremodus is opnieuw uitdagend en zeker de fans van de sport zullen hier hun gading vinden. Ook andere gamers hoeven niet te vrezen: het is een oerdegelijk racespel, maar dan zonder franjes of nieuwe elementen die je van je stoel blazen. We zijn benieuwd wat de F1-franchise daartegenover zal stellen, want die is al een tijdje sterk bezig. Als MotoGP zich in die wielen kan vastbijten, dan komt het wel goed.

 

Lees meer