Schiphol zet ongewapende en onervaren burgers in bij paspoortcontrole

Nu vandaag de zomervakantie in Midden-Nederland van start gaat, worden de wachtrijen op Schiphol alsmaar langer. Die rijen wil men nu inkorten door ongewapende burgers in te zetten bij de paspoortcontrole. Een gevaarlijke zet volgens de vakbond van de marechaussee, de Nederlandse militaire agenten die deze taak normaal gezien zelf doen.

De zomervakantie begint voor vele Nederlanders dit weekend en op Schiphol gaat die drukte gepaard met lange wachtrijen. Alleen al vandaag worden zo'n 200.000 reizigers verwacht op de luchthaven en in juli en augustus zullen er naar schatting 12,5 miljoen reizigers van en naar Schiphol vliegen. Om de wachtrijen in te korten worden er 350 tot 400 extra beveiligingsmensen ingezet. De Koninklijke Marechausse, de Nederlandse militaire politie die de grensbewaking op zich neemt, zal ook versterkt worden. Uit de Nederlandse gevangenissen worden zo'n 50 personeelsleden van de Dienst Justitiële Inrichtingen overgeplaatst naar Schiphol om bij te springen maar ook burgers die nog nooit kaas hebben gegeten van politie of het leger zullen de Marechaussee helpen bij paspoortcontroles.

Ongewapend en onervaren, wel in uniform

De onervaren burgers krijgen een stoomcursus grensbewaking van zes weken, daarna zijn ze 'reservist nieuwe stijl' en mogen ze in marechaussee-uniform naast de gewapende militaire politie paspoortcontroles uitvoeren in de aankomsthal. Momenteel loopt zo één reservist rond op Schiphol als proef maar het plan is om dit aantal zo snel mogelijk uit te breiden. De ongewapende reservisten krijgen in tegenstelling tot de Marechaussee geen IBT-opleiding waarin onder meer aanhoudingstechnieken en schietvaardigheden worden aangeleerd.

"Levensgevaarlijk, grensbewaking leer je niet in zes weken."

Bij de vakbond van de Koninklijke Marechaussee zijn ze niet blij met deze nieuwe aanpak. "Levensgevaarlijk," zegt Sven Schuitema, voorzitter van de vakbond voor marechaussees. "Grensbewaking is een vak dat niet even in zes weken te leren is. Het werk vergt ervaring en een scherp oog voor verdachte gedragingen, ook in de rij voor de paspoortcontroles. Deze reservist draagt wel een uniform, maar geen wapen. Dat is een risico, want hij kan oog in oog komen te staan met een terrorist of een terugkerende jihadist. Als een aanslag dreigt, kan hij niets uithalen." Een opleiding tot militaire agent duurt normaal gezien meer dan een jaar. De reservisten die na zes weken opleiding aan de Nederlandse grens staan, zullen op enkele seconden moeten beslissen of iemand wel of niet Nederland en bij gevolg de Schengenzone binnen mag.