Zo maak je de mooiste en origineelste reisfoto's zonder filters

Je bent op reis en je wil natuurlijk foto's maken als herinnering. Professionele foto's, dat vraagt veel gezeul met lenzen en spiegelreflexcamera's en smartphonefoto's zijn mooi met een filtertje, maar niet echt origineel. Dit zijn 7 tips om foto's te maken die mooi en uniek zijn, zonder dat je die apps vol filtertjes nodig hebt.

1. The Golden Hour

Foto's die je maakt vlak na zonsopgang en vlak voor zonsondergang zullen prachtige kleuren hebben. Door de laagstaande zon zal wat je fotografeert een mooie gouden gloed over zich krijgen en dat geeft een tikkeltje magie aan je foto's.

Geloof ons, het is écht de moeite om zo vroeg op te staan!

En als je dan toch op het licht let, maak ook zo veel mogelijk foto's in natuurlijk licht. Die foto's zullen veel mooier zijn dan het licht van een TL-lamp of de flits van je cameratoestel.

2. Probeer iets anders

Iederéén weet hoe de Machu Picchu eruitziet en iederéén probeert om de toren van Pisa eigenhandig opnieuw recht te duwen 'voor de foto'. Maar probeer eens iets anders. Ga eens wat verder van een toeristische attractie staan en kijk of er geen leuke boom of een leuk hek is waardoor je een foto kan maken. Wie weet heb je zelfs een beetje geluk en wil er wel een dier 'poseren' voor jouw foto?

Maak die foto niet in 1, 2, 3 en denk even over hoe jij je foto net dat tikkeltje extra kan geven zodat jouw foto niet verdrinkt in de miljoenen andere foto's van hetzelfde onderwerp.

3. Geduld

Wacht tot die Japanner klaar is met foto's nemen en hij uit jouw beeld wandelt. Wacht tot die heilige koe in India in het midden van de straat staat zodat jouw foto een mooie compositie heeft. Je bent op reis, je mag aan je eigen tempo leven en laat dat tempo gerust wat lager liggen dan hier.

Je moet nergens (op tijd) zijn, dus doe alles rustig aan. Onthaasten zal je niet alleen gemoedsrust geven, maar ook betere foto's.

4. Go High

Zoek de hoogtes op om spectaculaire foto's te maken! Er is geen betere manier om een foto van New York City te maken dan vanop de top van het Empire State Building, omdat je vanop de grond nooit zal snappen hoe overweldigend de stad is. 'The sky is the limit', maar niet voor foto's, want hoe hoger je gaat, hoe indrukwekkender je plaatjes zullen zijn.

Dus verleg je grenzen en beklim die vulkaan! Zoek die uitkijkpost en boek die helikoptervlucht boven de stad. Je zal trots zijn op jezelf en je foto's zullen het bewijs zijn van je doorzettingsvermogen.

5. Een ander perspectief

Als we dan toch een gadget mogen aanraden om je foto's op te leuken, laat het dan een fisheye zijn. Voor een spotprijsje kan je al opklikbare lenzen kopen voor je smartphone en krijgen je foto's direct een heel andere dimensie. Action camera's zoals GoPro hebben standaard zo'n lens.

Je foto's tonen heel veel van de omgeving door het panoramische effect en dat geeft je foto's toch een heel ander gevoel, niet?

6. Tegenlicht is tof

Soms wil je iets fotograferen, maar heb je de zon niet in je rug. Jammer, maar tegenlicht kan ook prachtige plaatjes opleveren. Het contrast van de zon en silhouetten op de voorgrond van je foto kunnen fantastisch zijn, dus maak van dat tegenvallende tegenlicht een voordeel en maak je foto net wat artistieker.

7. Kijk naar het vogeltje

Maar kijk dan ook écht naar het vogeltje rondom je en niet in de cameralens. Het levert minder klassieke foto's op als je niet recht in de lens kijkt en je beste (maar geforceerde) glimlach opzet.

Maak of laat een foto maken van je terwijl je wandelt, terwijl je in de verte staart of terwijl je het niet door hebt. Je foto zal veel spontaner en veel minder cliché zijn.

Lees meer