Noren en Nederlanders gaan ’s werelds eerste klimaatneutrale waterstofcentrale bouwen

In het Nederlandse Eemshaven komt de eerste grote, klimaatneutrale waterstofcentrale ter wereld. Het is de bedoeling dat de Magnum-centrale zonder CO2-uitstoot stroom opwekt. De centrale zelf stoot dan alleen maar waterdamp uit.

Nuon, Gasunie en de Noorse olieproducent Statoil werken samen om dat vanaf 2023 mogelijk te maken. Jaarlijks zal de centrale zo'n 1,3 miljoen ton CO2 besparen.

Een centrale met waterstof als brandstof heeft alleen water als “uitlaatgas”. Als die waterstof duurzaam wordt geproduceerd, belast zo'n centrale klimaat en milieu niet. Bijkomend voordeel van een waterstofcentrale is dat die naar believen harder en zachter gezet kan worden, net als een gascentrale. Dat lukt met windmolens of zonnepanelen niet.

Ondergronds opslagen

Statoil gaat de waterstof produceren. Dat gebeurt door Noors aardgas om te zetten in waterstof en CO2. Bij die productie komt wel veel CO2 vrij, maar die wordt in Noorwegen ondergronds opgeslagen voor de Noorse kust waardoor het proces toch klimaatneutraal is.

Waterstof is ook moeilijk in grote hoeveelheden te bewaren en het wordt pas vloeibaar bij -253 graden. Daarom zal de waterstof omgezet worden in ammoniak. Dat is heel makkelijk te bewaren, want het is bij -33 graden al vloeibaar. Ook het omzetten van waterstof in ammoniak, en terug, is technisch makkelijk. In de zomer kunnen de tanks worden gevuld, in de winter kunnen ze worden leeggestookt.

Gasunie gaat het transport van de waterstof onderzoeken. Nuon zal zich richten op de verbranding van de waterstof in een van de drie gasturbines in de Eemshavencentrale.

Geen toeval

Het is geen toeval dat de waterstofcentrale in de Eemshaven terechtkomt. De drie staatsbedrijven (Gasunie is 100% van de Nederlandse staat, Nuon/Vattenfall 100% van de Zweedse staat en Statoil 70% van de Noorse staat) hebben de strategische voordelen van de Eemshaven goed gezien: daar liggen grote stroomkabels naar Noorwegen, Duitsland en Nederland. Er ligt een volwassen aardgasstructuur. En een deel van de windenergie van de Noordzee komt er binnen.