Het web van verraad: 77 keer bedrogen de personages uit Game of Thrones elkaar

Winter is here en met het zevende seizoen van 'Game of Thrones' voor de deur, duiken heel wat overzichten en samenvattingen van de afgelopen zes seizoenen op. Venngage, een online tool om grafieken mee te maken, liet zich volledig gaan en maakte een aantal leuke grafiekjes over al het verraad in de tv-reeks. 

Theon (aka Reek) die zijn meester bedriegt door Sansa te helpen ontsnappen, Sansa die in seizoen één haar zus verraadt voor koning Joffrey of Tyrion Lannister die zijn vader vermoordt, het zijn slechts een paar voorbeelden van hoe de personages uit Game of Thrones hun families en bondgenoten bedriegen. Venngage wilde er een mooi overzicht van maken en onderzocht hoeveel keer de personages elkaar bedrogen in de afgelopen zes seizoenen van Game of Thrones. Voor hen betekende verraad "het breken van een belofte of de vertrouwensband met een familielid of bondgenoot." Ze vonden 77 voorbeelden die ze categoriseerden naargelang het slachtoffer, de dader, de relatie tussen de twee personages en het motief. Die resultaten goten ze in indrukwekkende grafiekjes! En wat blijkt? Cersei is niet te vertrouwen!

© Venngage

Vooral in het eerste seizoen veel verraad

In het eerste seizoen wordt het meest bedrogen, zo'n 19 keer. Zo belooft Petyr 'Littlefinger' Baelish aan Ned Stark dat hij mee zal helpen zoeken naar degene die Bran Stark wilde vermoorden. Maar wanneer puntje bij paaltje komt, levert Littlefinger Ned Stark uit aan de City Watch die hem opsluit. En we kennen allemaal wel het pijnlijke vervolg.

De belangrijkste conclusie is dat wie het meeste verraad pleegt, de machtigste is. De personages die op het einde van seizoen zes de meeste macht in handen hebben, pleegden dan ook het vaakst bedrog. Het merendeel van de personages hebben een grotere kans om verraden te worden dan zelf iets of iemand te verraden. Behalve Ramsay Bolton en Ellaria Sand, die twee zijn nog nooit verraden geweest en vooral de eerste heeft al heel wat bedrog op zijn palmares staan.

Verraad in ruil voor macht en wraak

Op de grafiek hieronder kan je duidelijk zien wie wie bedroog. Zo zijn 52% van de slachtoffers bondgenoten met degene die hen bedrogen. Ook familiebanden worden vaak gebroken door verraad. Slechts in 3% van de gevallen gaat het om pure liefde, het bedrog dat we hier in België kennen uit Thuis en Familie. De reden van het verraad is voornamelijk uit macht en wraak. Bij familieleden is het vaak ook uit liefde voor een ander personage, denk maar aan Cersei die haar echtgenoot Robert Baratheon bedriegt met haar broer Jamie.

De familie Lannister is trouwens een van de meest verraderlijke uit de reeks. Cersei vraagt aan haar geheime lover Jamie om hun broer Tyrion te doden. Jamie verraadt zijn zus en in plaats van hun broer te doden, bevrijdt hij hem uit de gevangenis waar hij opgesloten zit op verdenking van de moord op Joffrey. Tyrion op zijn beurt verraadt zijn huis en familie door zijn vader Tywin Lannister te doden, op het toilet. Benieuwd of het zevende seizoen van Game of Thrones nog meer verraad in petto houdt, zeker nu Cersei alle macht in handen heeft als Queen van de Zeven Koninkrijken.

© Venngage