Het hipsterknotje van Jeremy Loops is allesbehalve elitair en doet publiek uit de bol gaan op Les Ardentes

Jeremy Loops besteeg de Open Air Stage op Les Ardentes en werd meteen enthousiast onthaald. De dansbeentjes vlogen los en iedereen had een ‘good time’. Dat Jeremy Loops een meester is in het opbouwen van spanning om daarna alle remmen los te laten en het publiek uit de bol te doen gaan, bewees hij vandaag met veel succes in Luik.

Jeremy Loops is een Zuid-Afrikaanse artiest met een getalenteerde band rond zich. Hij maakte, vooral in het begin van zijn set, gretig gebruik van ‘loops’. Daarmee worden zijn instrumentenspel en gezang automatisch herhaald, wat voor een meeslepend en o zo catchy effect zorgt, waarbij verschillende lagen muziek door elkaar lopen.

Met een bluesy mondharmonica begint Jeremy Loops zijn optreden op Les Ardentes. Maar vergis je niet: we krijgen depressieve klaag-blues, zoals die van John Lee Hooker of Muddy Waters, maar vrolijke virtuoze solo’s en passages. Ook de strummende jengelgitaar in country-stijl werd dikwijls door de ‘loopmachine’ gedraaid. Nadat Loops heel wat spanning opgebouwd heeft, laat hij de muziek een eigen leven laten door een elektronische dansbeat op het publiek af te vuren. Extase!

Optimisme en good times staan centraal

Rond zich heeft Jeremy Loops een zwarte rapper, een zwarte toetsenist/saxofonist en een ritmesectie met een kleurtje. Bovendien is de muziek ten alle tijden uplifting en is er bij Jeremy Loops geen hint van zwaarmoedigheid te bespeuren. Je zou kunnen zeggen dat deze band het Zuid-Afrika, waar Nelson Mandela van droomde, belichaamt. Op muzikaal vlak dan toch.

Jeremy Loops en zijn kompanen barsten van optimisme. Zijn 'hipsterknotje' zou misschien doen vermoeden dat Loops een elitaire muzieknazi is, maar het tegendeel bleek waar. Lachen, flauwe mopjes maken en het publiek meermaals oproepen om uit de bol te gaan en recht te staan om te dansen, is de orde van de dag. Tegen het einde van het concert was zowat de helft van de festivalweide aan het dansen geslagen. Een hele prestatie op zo’n hete dag!

 
 

Lees meer