Voor de derde nacht op rij zijn rellen uitgebroken in Hamburg

In Hamburg zijn opnieuw zware rellen uitgebroken. Tienduizenden betogers kwamen vreedzaam op straat om te protesteren tegen de samenkomst van de G20-top. Na een tijdje liep het alweer uit de hand: demonstranten werden met waterkanonnen verjaagd en de politie werd bekogeld met flessen en vuurwerk. Volgens de brandweer zijn er tientallen gewonden geraakt. 

Sinds donderdagavond is het onrustig in de Noord-Duitse stad. Betogers komen samen om te protesteren tegen de samenkomst van de G20-top: de 20 landen met de beste economieën ter wereld. Een vreedzame betoging verandert de Duitse grootstad in een oorlogsgebied.

Alweer zijn, voor de derde nacht op rij, rellen uitgebroken in de wijk Schanzenviertel. Net als vorige nacht en de nacht daarvoor hebben betogers extreem gehandeld: zij blokkeerden de wegen, staken auto's in brand en bekogelden de politie met stenen, vuurwerk en flessen.

Vreedzaam

Eerder op de dag verzamelden tienduizenden mensen op de Deichtorplatz voor de protestmars 'Grenzeloze Solidariteit in plaats van de G20'. Op enkele incidenten na verliep dat heel vreedzaam. De politie noemde het zelfs een volksfeest.

Escalatie

De politie had opgeroepen om het vreedzaam te houden maar toch hielden ze rekening met escalatie. Net als vrijdagnacht, toen links-radicalen zorgden voor grote vernielingen, werden winkels geplunderd, motorvoertuigen en vuilnisemmers in brand gestoken. Intussen zijn meer dan honderd betogers opgepakt.

Wellicht zijn zo'n 200 agenten gewond geraakt bij de rellen. De brandweer van Hamburg spreekt over tientallen gewonden.

Duitse Bondskanselier Angela Merkel sloot gisteren de top af.

Lees meer