Deze zomer is het aan de Red Flames: wie zijn de Lukaku's en Vertonghens van ons straffe vrouwenteam

Dit weekend starten de Belgian Red Flames hun eerste EK. Hoewel heel wat voetbalfans de namen van het Belgisch mannenelftal kunnen opsommen, zijn de dames van de nationale ploeg minder beroemd. Wie zijn de vrouwelijke Lukaku's en Vertonghens die het vanaf 16 juli moeten opnemen tegen de rest van Europa?

Het mannelijke elftal heeft behoorlijk wat spelers die voor buitenlandse ploegen voetballen: 18 van de 22 voetballers uit de vorige EK-selectie. Bij de vrouwen is dat heel wat minder, daar spelen slechts 9 van de 22 geselecteerde speelsters in een buitenlandse competitie. Vier in Frankrijk, twee in Nederland, twee in Duitsland en eentje in Zweden. Geen een maakt in tegenstelling tot Hazard en De Bruyne furore in de Engelse competitie, toch moeten ze niet onderdoen voor hun mannelijke tegenhangers. Volgend jaar speelt Yana Daniels trouwens wel voor het Engelse Bristol.

Keepers

In de goal staat Justien Odeurs. Zij is de vrouwelijke Thibaut Courtois van dienst en speelt net als acht andere Red Flames in het buitenland, bij Jena in de Duitse competitie. Ze is een van de drie keepsters die meegaan naar Nederland. Van alle drie speelde zij, net als Courtois bij de mannen, de meeste wedstrijden bij de Red Flames.

Verdedigsters

Achteraan op het veld vinden we net zoals bij de Rode Duivels de aanvoerder. Aline Zeler is de Kompany van dienst. Ze speelde net als de mannelijke ex-kapitein een groot aantal matchen en is de rots in de branding bij de Red Flames. In tegenstelling tot Kompany is ze zeker niet van glas gemaakt. Wie wel geregeld last had van blessureleed is Imke Courtois. Een van de meest beroemde Red Flames heeft door haar blessures de afgelopen EK-campagne amper gespeeld, maar versierde toch een selectie. Het tornooi is trouwens haar afscheid van de nationale ploeg.

De rechtse verdediger bij de mannen is Thomas Meunier. Zijn vrouwelijke tegenhangster is, indien fit, Laura Deloose van RSC Anderlecht. Verder speelt Lorca Van De Putte linksachter een positie die bij de mannen wordt ingenomen door Toby Alderweireld. Net als Alderweireld begon Lorca haar buitenlandse carrière in Nederland. Nu speelt ze in de Zweedse competitie. Maud Coutereels staat ook achteraan. Ze speelt al sinds 2004 bij de Red Flames. Haar evenbeeld bij de mannen is Jan Vertonghen die ongeveer even lang bij de nationale ploeg voetbalt en evenveel wedstrijden meespeelde.

Middenveld

Op het middenveld staat vaste waarde in de ploeg Julie Biesmans. Ze speelde al 45 wedstrijden voor de Red Flames en is net als Kevin De Bruyne flexibel inzetbaar. Ze wordt omschreven als de belofte van de Red Flames. Op haar 22e heeft Biesmans al heel wat titels te pakken. Net als De Bruyne speelde ze al in Champions League. Een andere middenveldster die mee naar Frankrijk gaat en het goed doet in Nederland is Lenie Onzia. Zij heeft er net als collega-middenvelder Axel Witsel wat vreemde transfers opzitten. Zo ruilde ze het Engelse Arsenal in voor FC Twente in Nederland. Met die ploeg speelde ze kampioen en tegen haar Nederlandse collega's zal ze het nu moeten opnemen tijdens het EK.

Aanvallers

De beroemdste aanvalster is Tessa Wullaert. De spits van Wolfsburg is hét gezicht dat geassocieerd wordt met de Red Flames. Net als Romelu Lukaku. Wullaert loopt net als haar mannelijke tegenhanger iedereen eraf. Ze weet op de juiste momenten een bal binnen te koppen en begon net als Lukaku heel jong, op haar 18e, bij het Belgisch elftal na jaren ervaring opdoen in de nationale jeugdploegen.

De Dries Mertens van de Red Flames is Davinia Philtjens. Met haar 1,50 meter heeft ze het geluk dat verdedigers haar niet altijd voorbij zien spurten. Ze speelt voor Ajax en zal net als Onzia haar Nederlandse teamgenoten in de ogen moeten kijken tijdens het EK. Aanvalster Janice Cayman is ook niet reuzegroot, net als haar evenbeeld Eden Hazard. Na haar prestaties in de Franse ploeg van Montpellier, is ze net als Hazard een bekend figuur in de Franse competitie. Een van de jongere aanvalsters bij de Red Flames is Tine De Caigny. Net als Divock Origi is ze nog maar piepjong, namelijk 20 jaar wanneer ze straks haar eerste grote toernooi in de nationale trui speelt.

Lees meer