Menuet, het productiehuis achter The Broken Circle Breakdown en De Helaasheid der Dingen, stopt ermee

Het Gentse productiehuis Menuet houdt ermee op, maakte Dirk Impens bekend aan Cinevox. Het productiehuis werkte onder andere mee aan kaskrakers als 'The Broken Circle Breakdown' en 'De Helaasheid der Dingen' en topseries als 'Code 37' en 'In Vlaamse Velden'. 

De naam Menuet zal bij velen misschien niet echt bekend in de oren klinken, maar vele van hun producties zijn verplichte kost geworden. Hun lijstje met successen is dan ook enorm lang, denk maar aan The Broken Circle Breakdown en De Helaasheid der Dingen en series als In Vlaamse Velden en Als de Dijken Breken. Maar Dirk Impens, de man achter Menuet, trekt er nu dus de stekker uit.

"Dit is geheel en al mijn eigenste beslissing, mijn eigenste besluit", zegt hij aan Cinevox. Meer wilt Impens er ook niet over kwijt. "Ik heb op dit moment geen zin om daar op in te gaan. Wie me kent, weet dat ik hier al een tijd mee in mijn hoofd zit", verklaart hij aan De Morgen. "Na dertig jaar is de veerkracht een beetje weg. Het is nu aan jonge mensen om het over te nemen." Impens ontkent wel dat gezondheidsproblemen de oorzaak zouden zijn. "Nee, ik ben niet ziek. Integendeel", stelt hij gerust. "Het is een zeer positieve keuze. Het is absoluut niet van ‘oeioei, hij moet stoppen’. Het is gewoon tijd voor iets anders. Ik denk dat ik vroedvrouw of astronaut word. Daar twijfel ik nog tussen."

Het Smelt zoekt productiehuis

Menuet heeft met Verborgen Verlangen en Under my Skin nog producties in ontwikkeling. Maar Impens verzekert dat Menuet die producties nog zal afwerken. Voor Het Smelt, de verfilming van de gelijknamige bestseller van Lize Spit, zal hij wel een ander productiehuis zoeken.

Menuet maakte jarenlang deel uit van de prime time in Vlaanderen met series als Terug naar Oosterdonk, Katarakt, Deadline 14/10, Code 37, In Vlaamse Velden en Vriendinnen, en ze werkten ook mee aan de Belgisch-Nederlandse coproductie Als de Dijken Breken. Maar ze zijn waarschijnlijk het meest bekend voor hun films. Ze hebben een aantal Vlaamse klassiekers op hun conto met Daens, Blueberry Hill en Alles Moet Weg. Maar daarnaast was Menuet ook het vaste productiehuis van Felix van Groeningen. Zo maakten ze De Helaasheid der Dingen, The Broken Circle Breakdown en Belgica. Voor die eerste twee kregen ze zelfs een Oscarnominatie.

Lees meer