Na de sociale media de sociale woningen? Facebook gaat eigen dorp met 1.500 appartementen bouwen

Socialer dan dit wordt het niet: Facebook heeft aangekondigd dat het een dorp gaat bouwen met alles erop en eraan. Het dorp zou naast het hoofdkantoor van Facebook komen in Menlo Park, California. Tegen 2021 zou de gemeente Facebook al gebouwd zijn maar het blijft niet bij huizen en appartementen. 

Het is Facebookofficial: het bedrijf zal tegen 2021 een dorp bouwen met 1.500 woningen, supermarkten, apotheken, winkels, kantoren en meerdere publieke plaatsen. Het is de bedoeling dat de werknemers van Facebook een aantrekkelijke plaats hebben om te wonen en te winkelen, nabij hun werk. Het is niet omdat je niet werkt bij Facebook dat je daar geen woonst kan hebben. Iedereen is welkom in het Facebookdorp: ongeveer 15 procent van de woningen zal zelfs onder de marktprijs worden aangeboden.

Willow campus

Het Facebookdorp krijgt de naam Willow Campus. Een dorp waar alles wordt voorzien en Facebook zichzelf bestempelt als projectontwikkelaar die het falen van regionale overheden verbetert. "Door het feit dat de regio niet meer investeren in onze transportinfrastructuur, heeft dit geleid tot congestie en vertraging. Willow Campus zal regionale transitinvesteringen starten en zorgen voor voldoende voorzieningen. We investeren tientallen miljoenen dollars om US101 te verbeteren," zegt Facebook in een nieuwsbericht.

Hoge prijzen

Facebook pakt het probleem aan van hoge woningprijzen en slechte woon-werkverbindingen. Voor een woning in Menlo Park, waar het hoofdkantoor van Facebook is gevestigd, betaal je 3.000 euro per maand. Ook in Silicon Valley blijven de huur- en woningprijzen stijgen: sommigen verlaten zelfs de stad.

Verschillende keren zijn mensen op straat gekomen om te protesteren in steden waar grote bedrijven zoals Google en Amazon zijn gevestigd. De woonprijzen zijn heel erg hoog in zulke steden, dus wil Mark Zuckerberg daar nu verandering in brengen en de problematiek aanpakken. Hij wil er zelfs voor zorgen dat minderbedeelden een huis kunnen huren of kopen in Willow Campus.

Farmville

Farmville wordt bijna werkelijkheid, maar met een andere insteek. Zij willen een fysieke ruimte creëren waarin iedereen in de gemeenschap wordt ondersteunt. "We hebben tientallen duizenden leden van de gemeenschap gehost op boerenmarkten en evenementen en werken samen met non-profitorganisaties om lokale huizen te herstellen." Facebook wil zoveel mogelijk mensen bereiken en betrekken in het sociale huizennetwerk. "We hebben ook middelbare schoolstudenten uit East Palo Alto, Belle Haven en Redwood City ingeschreven voor onze zomerstage van zes weken."

Als er één ding is dat Facebook goed kan, is het wel sociaal zijn.

Lees meer