Onze kust gaat het veel zwaarder te verduren krijgen dan tot nu werd gedacht

Door de opwarming van ons klimaat krijgt onze kust steeds vaker te maken met extreem hoog water. De zeespiegel is al acht centimeter gestegen sinds 1958. En we gaan naar een stijging met 75 centimeter. Dat lijkt niet zo veel, maar het is wel degelijk problematisch.

In Understanding extreme sea levels for broad-scale coastal impact and adaptation, een analyse van de Universiteit van Florida, hebben wetenschappers de verwachte zeespiegelstijging samengenomen met waarnemingen en statistische modellen van hoog water als gevolg van extreme weersomstandigheden.

Conclusie wat onze kust betreft: overstromingen zullen vaker kunnen voorkomen dan tot nu toe werd aangenomen. De zeespiegel van de Noordzee is al gestegen, met acht centimeter sinds 1958. Daar zijn twee redenen voor: doordat steeds meer gletsjers smelten, maar ook omdat het zeewater zich uitzet door stijgende temperaturen.

En we staan nog maar aan het begin. In 2015 berekende een internationaal team van wetenschappers dat het waterpeil voor onze kust 83 centimeter gaat stijgen de volgende 85 jaar.

Lijkt allemaal niet veel, maar ...

In dit nieuwe onderzoek spreken de onderzoekers over een zeespiegelstijging van 50 tot 75 centimeter. Dat lijkt geen reden voor paniek. Maar je moet met een aantal andere dingen rekening houden. Het dagelijkse getij van enkele meters bijvoorbeeld. Plus nog wat extra meters als het stormt. En, het stormt steeds vaker.

Zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering verandert dus de basishoogte van de zeespiegel, waardoor het risico op overstromingen bij stormen toeneemt.

Uit de nieuwe analyse van de universiteit van Florida blijkt dat vanaf 2050 we aan onze kust elke honderd jaar te maken krijgen met waterhoogtes die nu maar eens in de duizend jaar voorkomen en elke tien jaar of zelfs elk jaar te maken zullen krijgen met waterhoogtes die nu maar eens in de honderd jaar voorkomen.

Alweer: dat lijkt niet echt problematisch. Maar, het gaat om catastrofale gebeurtenissen hier, die miljarden gaan kosten wanneer ze toeslaan en wellicht ook telkens een pak mensenlevens gaan kosten.