Enorm ijsblok breekt af van Antarctica, maar wetenschappers vergelijken het met ijsblokje in gin-tonic

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar toch is het nog altijd groot nieuws. Een van de grootste ijsbergen ooit is afgebroken van de zogenaamde Larsen C-ijsplaat op Antarctica. De ijsberg zou zo groot zijn als de provincies Oost- en West-Vlaanderen samen en weegt meer dan een biljoen ton. Dat zijn indrukwekkende statistieken, maar toch spreken wetenschappers van "business as usual".

De enorme ijsberg stond vorige maand al op afscheuren, maar dat is nu dan toch uiteindelijk gebeurd. De ijsberg scheidde zich zo van de Larsen C-ijsplaat, een van de grootste ijsplaten ter wereld. De ijsberg bedroeg zo'n 12 procent van de totale plaat, die nu kleiner is dan ie ooit geweest is. En hoewel er wordt gesproken van "a major event", willen wetenschappers de impact van de breuk toch wat relativeren. Een impact op het zeeniveau zal het alvast niet hebben, stellen ze. "Vergelijk het met het ijsblokje in je gin-tonic", duiden ze. "Als het smelt zal het het volume van het water in het glas niet veel doen toenemen."

"Antarctica zal er geen traan voor laten"

Martin Siegert, co-voorzitter van het Grantham Institute for Climate Change & Environment, stelt ook dat dit niet betekent dat de hele ijsplaat uit elkaar zou gaan vallen. "Ik maak me er alvast geen zorgen over", zegt hij. Ander Shepherd, professor aan de universiteit van Leeds, treedt hem bij. "Iedereen houdt wel van een goede ijsberg, en dit is een joekel", legt hij uit. "Maar ik ben er zeker van dat Antarctica er geen traan van zal laten, want het continent verliest standaard veel ijs deze tijd van het jaar. Het is business as usual."

Adrian Luckman, professor aan de Swansea Universiteit die onderzoek doet naar gletsjers, denkt ook niet dat Larsen C hetzelfde lot is beschoren als zijn 'broertjes' Larsen A en Larsen B, die ondertussen wel uit elkaar gevallen zijn. Luckman benadrukt ook dat er geen link kan gemaakt worden tussen de breuk en de opwarming van het klimaat. Een andere gletsjerexpert, Twila Moon, is het (deels) met hem eens, maar zegt ook wel dat de opwarming van het klimaat de kans dat dit kon gebeuren, wel heeft beïnvloed. "Dat is mogelijk", stelt Luckman. "Maar recente data zegt zelfs dat een groot deel van de plaat dikker aan het worden is."

Lees meer