Betere Beaujolais van dit jaar zo goed als om zeep

Régnié, Morgon, Chenas, Moulin-à-Vent en Fleurie: Belgische wijnliefhebbers kennen die maar al te goed. De 2017 vintage van die populaire beaujolais-wijnen lijkt echter grotendeels om zeep na de passage van een hagelstorm. Er zal in ieder geval een pak minder op flessen worden getrokken in de regio, en dat gaat de prijs doen stijgen.

Vorig jaar kregen ze in dezelfde streek ook al een vernietigende hagelstorm te verduren, maar dat was in juni, en bovendien: deze was veel krachtiger en heeft veel meer schade aangericht.

Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk. De streek is vooral bekend doordat elk jaar op de derde donderdag van november de beaujolais nouveau, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt, op de markt komt. De wijnstreek Beaujolais valt deels in de wijnstreek Bourgogne, maar wordt vaak als zelfstandige eenheid gezien, vanwege de eigen identiteit van de wijnen die er geproduceerd worden.

Beste wijnen het hardst getroffen

Beaujolais begint ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Mâcon. Het gebied heeft een totale breedte van 12 kilometer en een lengte van 60 kilometer en kan in twee subregio's ingedeeld worden, Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages. In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

Maandag is de streek getroffen door een hagelstorm. De Beaujolais Crus, in het noorden liepen daarbij de meeste schade op. Vooral Fleurie en Moulin-à-Vent kijken aan tegen een rampjaar nu: daar werd de meeste schade aangericht door de storm.