In België is plastische chirurgie toegenomen: het is zelfs populairder dan in de VS

Rimpeltjes laten verwijderen, borsten verkleinen of ooglidcorrecties zijn erg populair in ons land. In 2016 werden bijna 200.000 esthetische ingrepen uitgevoerd, dat zijn er 777 per dag. Het is vooral opvallend dat het een beetje normaal is geworden om een 'kleine ingreep' uit te voeren. 

Volgens de cijfers van het internationale beroepsvereniging van plastisch chirurgen ISAPS werden vorig jaar 200.000 esthetische ingrepen uitgevoerd. De helft van deze ingrepen zijn niet chirurgisch uitgevoerd maar wel bijvoorbeeld door een injectie met botox.

Rimpels weg

Botox is duidelijk ook de populairste ingreep in ons land. Op een jaar tijd werden zo'n 56.000 behandelingen uitgevoerd. Daarnaast worden rimpels ook behandeld met rimpelvuller hyaluronzuur: in 2016 werden ongeveer 37.000 ingrepen geregistreerd. Daarnaast werden ook nog eens 19.000 ooglidcorrecties uitgevoerd. Dit maakt van ooglidcorrecties ook één van de meest populaire ingrepen.

Geen taboe meer

ISAP heeft het aantal esthetische ingrepen per land in kaart gebracht. Op een lijst van 24 landen staat België op de 3e plaats na China en Griekenland. Opmerkelijk is dat in België meer esthetische ingrepen gebeuren dan in in de Verenigde Staten dat op de 6e plaats staat.

Tegenwoordig gaat het niet per se om een luxeprobleem of niet tevreden zijn met wat je hebt. Het gaat soms ook om aanpassingen om fysieke last te minderen. Daarnaast kan je zelfbeeld geschaad worden waardoor je je niet goed in je vel voelt. We mogen wel niet negeren dat vrouwen en mannen vaak een operatie ondergaan om er beter uit te zien.

Vaak laten mensen ook een ingreep uitvoeren die geen langdurig effect heeft. Hierdoor moeten ze nadien opnieuw bij de plastische chirurg langsgaan om iets te laten uitvoeren. Daarnaast ontstaan soms ook neveneffecten waar ze eerder niet aan hebben gedacht. Ook daarvoor keren ze terug naar de dokter en laten ze weer iets aanpassen.

Lees meer