Facebook trackt voortdurend waar je bent, maar zo kan je dat uitzetten

Er werd haast moord en brand geschreeuwd toen Snapchat een paar weken geleden Snap Map introduceerde, waardoor gebruikers ten allen tijde de locatie van hun vrienden kunnen zien op een kaart. Een grove inbreuk op de privacy, klonk het. Maar in alle stilte heeft Facebook al lang geleden hetzelfde gedaan. Het bedrijf van Mark Zuckerberg trackt voortdurend waar je bent. Niet echt leuk dus, maar je kan de functie makkelijk uitschakelen.

Met 'Nearby Friends' kan je op je smartphone altijd zien wanneer een Facebookvriend in de buurt is. Een redelijk nutteloze functie natuurlijk. Je kan toch gewoon een berichtje sturen, denk je dan. Misschien met die handige chatapp van Facebook zelf Messenger?

Wie niet voortdurend het alziend oog van Mark Zuckerberg op zich wil hebben, kan de functie makkelijk uitschakelen. Ga in de Facebookapp naar 'Meer' (de drie streepjes, rechts bovenaan) en ga dan naar 'Vrienden in de buurt'. Als de functie is ingeschakeld, kan je bovenaan rechts op het tandwieltje klikken. Daar kan je de functie uitschakelen. Je kan het ook gewoon beperken tot bepaalde groepen vrienden. Als je dus liever je locatie alleen maar deelt met je maatjes, maar niet met die ene irritante 'vriend' die altijd bij je groep probeert te horen, dan kan dat dus ook.

Lees meer