Valar morghulis! Je kan nu Valyrian uit Game of Thrones leren op je smartphone

Wil je tijdens het komende seizoen van 'Game of Thrones' je vrienden imponeren? Dan kan je nu High Valyrian leren, de taal die Daenerys Targaryen spreekt. De cursus zal je kunnen volgen via de app Duolingo. "Valar Morghulis" op je smartphone!

Elke Game of Thrones-fan kent "Valar Morghulis", maar High Valyrian is een volwaardige taal met meer dan twee woorden. Onder andere Daenerys Targaryen spreekt Valyrian en imponeert daarmee slavendrijver Kraznys mo Nakloz, die eerste denkt dat ze zijn beledigingen niet verstaat. Ook andere nobele en geleerden spreken het 'Latijn van Westeros'. Voor fans die de taal van de reeks zelf willen leren, is er nu goed nieuws. Na de magere woordenlijsten de hier en daar online stonden, is er nu een volwaardige cursus. Duolingo, de populaire app en website, waarmee je talen op een snelle en leuke manier kan leren, zal vanaf 16 juli Valyrian aanbieden.

Verzonnen taal

De Duolingo-cursus is geen idee van fans, maar wel van David J. Peterson, de linguïst die High Valyrian uitvond. Hij baseerde de taal op de twee zinnen "Valar Morghulis" en "Valar Dohaeris" en enkele namen van personages uit de reeks. Diezelfde linguïst bedacht ook de Dothraki-taal, gesproken door onder andere Khal Drogo. Die taal verzon Peterson uit het niets en bedacht hij 6 weken voor de start van de show. Hij stuurde 300 pagina's aan materiaal en 80 MP3-bestanden op en werd meteen aangenomen. Wie ondertussen niet kan wachten om Valyrian te leren, kan al aan de cursus Dothraki beginnen. Voor 30 euro krijg je online een jaar les in de taal van de Kahls.

Lees meer