San Francisco ontsnapte heel nipt aan wat misschien wel grootste vliegramp ooit zou zijn geweest

Een toestel van Air Canada is vorige week bijna op vier vliegtuigen gebotst op de luchthaven van San Francisco terwijl het aan het landen was. De piloot dacht dat hij aanvloog op een landingsbaan, maar vergiste zich. 

De piloot van het Canadese toestel (Air Canada Flight 759 uit Toronto) probeerde in plaats daarvan te landen op een taxi-baan waar vier andere vliegtuigen stonden te wachten om op te stijgen.

“As the Airbus 320 pulled up sharply it flew 100 feet over the first two jets, 200 feet above the third and 300 feet over the fourth”, staat in een eerste officieel rapport dat van de zaak is gemaakt.

Het scheelde dus amper 30 meter. Als de piloot op de toestellen was geknald, zouden er honderden doden zijn gevallen.

Aan boord van het toestel van Air Canada waren 140 mensen, maar ook de toestellen die aan het wachten waren om op te stijgen zaten aardig vol allemaal.

Grootste vliegramp ooit

Volgens het rapport van de Canadese luchtvaartautoriteit had het een van de grootste vliegtuigongelukken in de geschiedenis van de luchtvaart kunnen worden. Er loopt ook nog een Amerikaans onderzoek naar het incident, maar dat is nog niet naar buiten gebracht.

Een scenario zoals in San Francisco nipt vermeden werd, leidde in 1977 tot de zwaarste vliegramp ooit, toen op de luchthaven Tenerife Noord (destijds bekend als Los Rodeos) op het Canarische eiland Tenerife twee Boeing 747’s – een van Pan American World Airways (Pan Am) en een van KLM – op elkaar botsten. Daarbij kwamen 583 mensen om het leven.