Ga je op reis? Dan moet je dit doen om inbrekers weg te houden

Vertrek je binnenkort op reis? Dan kan je huis een ideaal doelwit zijn voor inbrekers. Met deze tips hou je ze op afstand, terwijl jij geniet van je vakantie!

Allereerst is gezond verstand belangrijk. Laat geen dure spullen in het zicht liggen en post je vakantiefoto’s niet meteen op sociale media. Hou je voicemail en out of office-mails zo vaag mogelijk. Zo weten inbrekers niet tot wanneer je weg bent. Hang dus ook geen briefje aan je deur dat je er niet bent en laat zeker geen sleutels onder de mat of een bloempot liggen.

Geen overvolle brievenbus

Het belangrijkste is om je huis er bewoond te laten uitzien. Laat dus iemand je brievenbus leegmaken. De post kan je ook in een postkantoor laten bewaren. Om de stapel post te verkleinen, kan je je kranten- en tijdschriftenabonnement tijdelijk opzeggen en een sticker "geen ongeadresseerde reclame" op je brievenbus kleven. Zeg leveranciers af zodat er geen zaken voor de deur blijven staan. Voor het licht kan je tijdschakelaars gebruiken zodat op verschillende tijdstippen in verschillende kamers het licht aan- en uitgaat. Ook goedkoop speelgoed in de tuin laten liggen, kan de indruk geven dat er mensen thuis zijn. Laat vrienden, buren of familie het gras afmaaien en de gordijnen open- en dichtdoen.

Beperk de buit

Laat geen waardevolle spullen in huis liggen, maar bewaar ze bij vrienden of familie. Neem er ook een foto van en noteer het merk en serienummer. Juwelen en dergelijke kan je altijd laten registreren bij de politie. Als je kast geen brandkast is, doe je deur best niet op slot. Net zoals binnendeuren en koffers.

Voor je vertrekt

Voor je op vakantie vertrekt, kan je nagaan of de omheining, de voordeur en achterdeur bestand zijn tegen inbraak. Herstel defecte deur- en raamsloten zodat inbrekers geen kans hebben om binnen te geraken. Wanneer een inbreker langer dan drie minuten werk heeft, geeft hij al op. Ben je niet zeker of je huis langs buiten veilig genoeg is, dan kan je gratis beroep doen op een preventieadviseur van de lokale politie. Die komt nakijken of je huis voldoende beschermd is. Help inbrekers niet en laat geen materiaal rond het huis slingeren dat een inbraak kan vergemakkelijken zoals een lader of ander werkmateriaal. Sluit daarom ook het tuinhuisje af waar zulke spullen liggen. Sluit verder alle buitendeuren en ramen, ook het kleinste kantelraampje. En vertrek zonder zorgen op vakantie.

Wie er nog steeds niet gerust in is, kan gratis vakantietoezicht aanvragen via de website van de lokale politiezone, dit moet minstens zeven dagen voor vertrek worden gedaan. Een agent komt dan af en toe langs om je woning te controleren en inbrekers af te schrikken.

Lees meer