47 graden: tweede hittegolf in maand treft Spanje. En straks is het altijd zo

Spanje gaat voor de tweede keer in een maand tijd gebukt onder een extreme hittegolf. De temperaturen lopen in delen van het land op tot 47 graden. Dit scenario zal door de opwarming van ons klimaat steeds vaker voorvallen. Tegen 2080 is het in die regio tijdens de zomer alle dagen zo heet.

In steden als Sevilla en Granada komt het kwik ver boven de 40 graden uit. De temperaturen zijn het hoogst in en rond Córdoba: daar wordt het volgens Spaanse weerdiensten (opnieuw) 46 tot 47 graden.

Vorige maand stegen de temperaturen in Zuid-Spanje ook al tot 47 graden.

Inwoners en toeristen wordt geadviseerd om veel water te drinken en alcohol te laten staan. Licht eten kan ook helpen om goed de dag door te komen. Ook wordt getipt dat mensen 's avonds de lakens in de vriezer kunnen stoppen. Dat zou echt helpen om het eerste uur in slaap te komen.

Op lange termijn leidt de extreme hitte mogelijk wel tot problemen. Spanje heeft de laatste jaren vaker extreme zomers gehad. In het zuiden leidt dat al tot woestijnvorming.

In steden als Sevilla buigen denktanks zich over de vraag hoe de stad op langere termijn nog leefbaar is.

Met reden. Zelfs de meest conservatieve klimaatmodellen voorspellen dat het zuiden van Spanje nog deze eeuw quasi onleefbaar wordt.

Hallucinante cijfers

Het aantal plaatsen die getroffen worden door extreme, voor de mens gevaarlijke hitte is - wereldwijd genomen - sinds 1980 al vervijftigvoudigd. Een derde van de wereld heeft al af te rekenen met hittegolven die dodelijk zijn. Dat betekent dat het daar al 20 dagen per jaar zo warm wordt dat zelfs gezonde mensen een ernstig risico lopen. Nu al komen jaarlijks drie keer meer mensen om door de gevolgen van hittegolven dan in de periode tot 1980. In Europa vonden de vijf warmste zomers sinds het jaar 1500 plaats sinds 2002.

Tegen het jaar 2080 zal het in het zuiden van Spanje elke dat meer dan 45 graden worden in de zomer voorspellen klimatologen. Landbouw zal er niet meer mogelijk zijn en er zal een chronisch gebrek aan water zijn.

Ook wij zullen in ons leven in toenemende mate dus geconfronteerd worden met extremer weer. In tegenstelling tot wat we denken, is de opwarming nu al keihard aan het toeslaan.

Zelfs als we zouden stoppen met broeikasgassen uit te stoten, zal tegen 2100 de helft van de wereldbevolking risico lopen om te sterven omdat het te warm is gedurende die 20 dagen.

Sterven

Sterven door de hitte is trouwens niet de mooiste manier om deze wereld te verlaten.

“Sterven in een hittegolf is alsof je langzaam gekookt wordt, het is pure marteling. Jongeren en ouderen hebben een bijzonder risico, maar we hebben geconstateerd dat deze hitte ook soldaten, atleten, eigenlijk iedereen kan doden”, zegt Camilo Mora van de Universiteit van Hawaii. (“Dying in a heatwave is like being slowly cooked, it’s pure torture. The young and elderly are at particular risk, but we found that this heat can kill soldiers, athletes, everyone.”)

Waarom? Ook dat is al onderzocht

“Je zweet verdampt niet meer als het zeer warm en vochtig is, zodat de warmte zich in plaats daarvan in je lichaam ophoopt. Mensen kunnen dan hitte-toxiciteit krijgen, een vergiftiging die lijkt op zonnebrand, maar dan aan je binnenkant. Je bloed wordt naar je huid gestuurd om je af te koelen, waardoor er minder bloed naar de organen gaat. Wat vaak voorkomt is dat daardoor de voering van je darm afgebroken raakt en er toxines gaan lekken in de rest van je lichaam.”