Het beroemde dinoskelet van het Natural History Museum is vervangen en daar is niet iedereen even blij mee

Wie al in het Natural History Museum in Londen geweest is, heeft waarschijnlijk het gigantische dinoskelet al gezien. De dinosaurus Dippy is onlangs weggehaald en zijn vervanger Hope, een walvisskelet van 25 meter, is nu klaar voor het grote publiek.

Je kon er jarenlang niet naast kijken. Dippy, het gigantische skelet van een diplodocus, verwelkomde sinds 1979 alle bezoekers van het Natural History Museum in Londen. Begin dit jaar werd de dinosaurus ingepakt om plaats te maken voor een walvisskelet dat nu volledig verhuisd is.

"Het lijkt alsof ze naar je toe zwemt"

De nieuwe bewoner van de inkomhal is 25 meter lang en, in tegenstelling tot Dippy, een origineel skelet en geen namaak in gips. Hope was een walvis die aanspoelde aan de Ierse kust in 1891 en door het museum werd gekocht voor maar 250 pond. Ze hing al langer in het museum en werd in zes maanden tijd verhuisd van de zoogdierenafdeling naar de inkomhal. Hope krijgt daar meer ruimte en een andere pose. "Het lijkt nu alsof ze naar je toekomt," zegt Richard Sabin, de beheerder van de zoogdierenafdeling van het museum. Bezoekers kunnen eronderdoor lopen en met de walvis wil het museum de kracht van de natuur laten zien. "We willen zo de moderne rol van het museum benadrukken," legt ser Michael Dixon uit. De directeur van het museum hoopt ook dat Hope jonge bezoekers kan inspireren zich meer in te zetten voor de natuur.

Niet iedereen even blij met de komst van Hope

Met het vertrek van Dippy, begon ook een golf van protest. Maar de campagne #SaveDippy op Twitter mislukte in z'n opzet. Een van de petitietekenaars, Ruaridh Arrow, denkt dat met de dinosaurus ook de magie zal verdwijnen. "Het eerste wat je wil zien, is die dinosaurus," zegt hij. "Nu lijkt de hal zo leeg. Het ziet eruit als een rare vogel." De fans van Dippy kunnen hem nog steeds bewonderen in Engeland. Hij zal de komende tweeënhalf jaar een tour door het Verenigd Koninkrijk maken en op 8 locaties terug worden opgesteld. Walvis Hope kan je vanaf vandaag gaan bewonderen in het Natural HIstory Museum in Londen.

Lees meer