De eerste vrouw of toch weer een man? Na de Wimbledon-finale onthult BBC wie de nieuwe Doctor Who wordt

Het wordt morgen een belangrijke dag voor fans van de BBC-reeks Doctor Who. Acteur Peter Capaldi houdt er na drie seizoenen mee op, en dus krijgt de dokter weer een nieuw gezicht. Wie dat wordt is zowat even belangrijk - en minder omslachtig - als de verkiezing van een nieuwe James Bond. Na de mannenfinale op Wimbledon volgt de belangrijke boodschap. En misschien wordt het deze keer een vrouw.

Het is tijd voor de dertiende dokter. De BBC kondigde dat aan via het officiële Twitter-account van Doctor Who. In een korte trailer zie je een aantal beroemde locaties gaande van Downing Street tot het Vrijheidsbeeld met de boodschap dat de nieuwe dokter onthuld wordt na de Wimbledon-tennisfinale.

Voor wie het na dit nieuws nog interesseert: Roger Federer kan morgen voor de achtste keer Wimbledon winnen, in een finale tegen Marin Cilic. De wedstrijd begint om 15 uur Belgische tijd, dus in het beste geval kennen we de nieuwe dokter ergens tussen 17 uur en 18 uur.

Eerste vrouwelijke Doctor?

Peter Capaldi kondigde in januari aan dat hij de serie zou verlaten. Haast traditioneel, want de meeste acteurs zijn ongeveer drie seizoenen lang het gezicht van Doctor Who. We zullen hem nog één keer terugzien in de kerstspecial dit jaar. Ook de assistentes doen er gemiddeld even lang over. Pearl Mackie maakte in het laatste seizoen van Capaldi haar debuut. Zij maakte al furore door als eerste personage openlijk uit de kast te komen voor het feit dat ze lesbisch is. Meteen ontstonden ook geruchten over de nieuwe dokter: zou de BBC eindelijk voor een vrouw durven gaan?

Een vrouwelijke dokter ligt in elk geval meer dan ooit op tafel. Phoebe Waller-Bridge wordt genoemd - zij bedacht de komische reeks Fleabag. Jodie Whittaker kan ook, haar ken je misschien nog uit Broadchurch. En dan is er Tilda Swinton, nog een vrij bekende naam. Favoriete Phoebe Waller-Bridge houdt de lippen stijf op elkaar. Maar dat moet ze natuurlijk doen. Ze stelde dat ze op dit moment geen toestemming heeft om het nieuws te bevestigen noch te ontkennen. Doet dat vermoeden dat ze minstens benaderd werd door de BBC?

Of een zwarte dokter?

Stel je voor dat de dokter na z'n volgende regeneratie ontdekt dat hij deze keer borsten gekregen heeft. We moeten er uiteraard ook rekening mee houden dat dit voorlopig nog een brug te ver is voor de BBC, dus zijn er ook mannelijke kandidaten. Dan wordt de naam van Kris Marshall genoemd. Je kent hem nog als de ietwat idiote zoon uit My Family. Sindsdien speelde hij de rol van hoofdinspecteur in Death in Paradise. Toeval of niet, kort nadat Peter Capaldi bekend maakte dat hij zou stoppen, kondigde Marshall aan dat hij zelf ook niet meer zou terugkeren in die serie.

Een zwarte dokter zou natuurlijk ook kunnen. Onze persoonlijke favoriet Idris Elba was de voorbije maanden vooral verwikkeld in de strijd om 007, al maakte Daniel Craig deze week nog bekend dat hij toch nog één keer in de huid van James Bond zal kruipen. Bij Doctor Who is dan vooral David Harewood een topkandidaat. Fans van de serie kennen hem nog uit de kerstspecial van 2009. En een breder publiek heeft hem in series als Homeland en Supergirl gezien. Steven Moffat, de baas van het Doctor Who-imperium die er ook mee stopt, had al aangekondigd dat hij graag eens een niet-blanke dokter zou willen. Krijgt hij een afscheidscadeautje?

Wat zeggen bookmakers?

We kunnen nog wel even doorgaan, maar we pikken er enkel nog een ander voor ons bekend gezicht uit. Ben Whishaw, die in de recente Bond-films de gloednieuwe en bijgevolg piepjonge Q speelde. Hij heeft alle eigenschappen om een goede dokter te zijn, maar misschien is hij een kandidaat voor de toekomst. "Ik geloof niet dat je Q én Doctor Who kunt zijn. Dat zou een beetje verkeerd zijn", zei hij. Andere namen die genoemd worden zijn Olivia Colman - ook al uit Broadchurch, en volgens co-acteur daar en ex-Doctor Who David Tennant de ideale kandidaat - Rory Kinnear (Penny Dreadful), Hayley Atwell (Conviction), Andrew Scott (Sherlock), James Norton, Maxine Peake, Richard Ayoade en Sacha Dhawan.

Wie scoort het best bij de bookmakers? Koploper voor een vrouwelijke dokter is Jodie Whittaker, gevolgd door Phoebe Waller-Bridge. Bij de mannen murwt Kris Marshall zich ertussen, met David Harewood als voornaamste concurrent. Wordt één van deze vier de volgende dokter of toveren ze een andere naam uit de Tardis? We weten het na de finale op Wimbledon. Dat ze dus maar snel die heerlijke woorden "game, set and match" uitspreken.

Lees meer