Deze leeuwin volgt haar moederinstinct en adopteert een luipaardwelpje

In Tanzania zijn beelden gemaakt van een leeuwin die een luipaardwelpje voedt. Het is voor het eerst dat er bewijzen zijn dat een wild dier een andere dierensoort 'adopteert'. 

Nosikitok is een leeuwin van vijf jaar oud. Ze wordt al langer gevolgd door onderzoekers van het Ngorongoro instituut en ze heeft afgelopen juni zelf een welpje op de wereld gezet, zo schrijft The Guardian.

Moederinstinct

De onderzoekers weten niet hoe het komt dat ze nu een luipaardwelpje van drie weken oud heeft geadopteerd. Een van de mogelijkheden is dat haar eigen welpje(s) gestorven is en het luipaardjong als surrogaat dient om haar moederinstincten toch nog te bevredigen.

Volgens Luke Hunter, hoofd van de groep Panthera die de katachtigen bestudeert, zou de leeuwin waarschijnlijk het luipaardwelpje niet geadopteerd hebben als ze zelf niet net moeder was geworden. Aangezien het ernaar uitziet dat de leeuwenjongen gestorven zijn, zal het luipaardje een perfect surrogaat zijn voor de leeuwin, aangezien het luipaardje even oud is als haar eigen jongen en ook fysiek lijken ze op elkaar."

Gedood door groep

Volgens de onderzoekers is het alvast heel uniek om te zien hoe een dierensoort een andere in de armen sluit. Maar toch is het niet zeker dat dit verhaal een mooi einde heeft. "Leeuwen leven in groepsverband, maar het is erg onwaarschijnlijk dat de groep een ander welpje gaan accepteren. Leeuwen hebben een erg gecompliceerde sociale relatie en ze herkennen individuen, door het uiterlijk, maar ook door hun gebrul, dus ze kunnen perfect leeuwenwelpen onderscheiden van andere soorten. Als de rest van de groep het luipaardwelpje vindt, dan is de kans groot dat het gedood wordt."

Toch is er ook nog hoop. "Als het welpje de leeftijd van 12-18 maanden haalt en volwassen wordt, dan zal het luipaard gedrag waarschijnlijk terugkomen", zo zegt Hunter. "Zelfs door het moederlijke contact tussen leeuw en welp nu, zal het instinct van het luipaard de bovenhand nemen en zal het zijn eigen weg gaan."