Slecht paardenvlees verkocht als rundvlees: 66 mensen opgepakt in verband met vleesfraude

Er is een nieuw voedingsschandaal met paardenvlees opgedoken. Een grootschalige actie van Europol en de Spaanse Guardia Civil in meerdere landen rolde een groot netwerk op dat met de fraude gigantisch veel geld verdiende. De spilfiguur, een Nederlander, is opgepakt in België. In totaal zijn 66 mensen gearresteerd.

Het onderzoek naar de vleesfraude begon in 2016 door de Spaanse Guardia Civil. Die had ontdekt dat slechte, afgekeurde paarden toch werden geslacht in twee verschillende slachthuizen in Spanje. De dieren, afkomstig uit Noord-Spanje en Portugal, waren te oud of ziek en dus niet geschikt voor consumptie.

Na het slachten ging het vlees naar België, waar de papieren in orde werden gebracht zodat het leek alsof het slecht paardenvlees rundvlees was. Daarna werd het verkocht.. Door de internationale vertakkingen kreeg de Guardia Civil de hulp van Europol en politiediensten in andere landen. In België hielp de federale politie en het Federaal Voedselagentschap.

Meerdere miljoenen

Ook in Frankrijk, Portugal, Italië, Roemenië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk zijn invallen gedaan die gelinkt zijn aan de bende die geleid wordt door Jan F. De vleeshandelaar uit Breda was ook al genoemd bij een gelijkaardig schandaal uit 2013, waarbij paardenvlees onder andere in diepvrieslasagne werd gevonden.

Tijdens de actie in Spanje zijn nog 65 mensen opgepakt. Er werd ook beslag gelegd op bankrekeningen, onroerend goed en vijf luxeauto's. De vleesfraude zou meerdere miljoenen hebben opgeleverd. Uit onderzoek blijkt dat het slecht paardenvlees vooral buiten Spanje werd verkocht, al is nog niet geweten waar precies. Het Federaal Voedselagentschap heeft wel al laten weten dat er in België geen onveilig vlees is verkocht.

Lees meer