Hitte in Zuid-Spanje: zo erg dat zelfs "de verf van auto's wegbrandt"

Klagen over het weer, ze doen het zelfs in Spanje! Wel niet over de regen maar wel over de zon. In Zuid-Spanje heerst nu een hittegolf. Vooral de regio’s langs de Middellandse Zee hebben recordbrekende temperaturen. Donderdag werd in Spanje zelfs het record verbroken met 47,3 graden, een tiende graad meer dan in 1994.

In Spanje zijn ze hoge temperaturen wel gewoon, maar deze dagen loopt de kwik wel erg hoog. Op 4 juli 1994 werd de hoogste temperatuur ooit gemeten in Spanje met 47,2, maar daar is nu verandering in gekomen. Afgelopen donderdag 13 juli om 17.10 uur werd het hitterecord verbroken met 47,3 in Montoro, Cordoba. Sindsdien liggen de temperaturen rond 45 graden.

Code rood

In het zuiden van Spanje is het heel erg warm. Het is zelfs zo dat de Spaanse meteorologische dienst Aemet alarmfase rood heeft afgekondigd in drie provincies en code oranje in 16 provincies.

Een Vlaming meldt aan HLN dat de verf letterlijk van de auto's brandt. Door een massa hete lucht vanuit Noord-Afrika en weinig wolken boven het Iberisch schiereiland, blijft het snikheet tot zondag. De temperaturen zouden vanaf het weekend kunnen dalen. Denk nu niet dat het meteen 18 graden wordt, want de temperaturen dalen nog maar tot 35 en 40 graden. Het blijft dus nog snikheet.

Klimaatopwarming

Op langere termijn wordt het niet beter. Voorspellingen geven aan dat het tegen 2080 in het zuiden van Spanje elke dag meer dan 45 graden zal worden. Landbouw zal dan niet meer mogelijk zijn en een gebrek aan water wordt waarschijnlijk een feit.

Reisje?

Ga je op reis naar het zuiden van Spanje? Laat je plezier dan niet vergallen en neem de juiste voorzorgmaatregelen.

  • Als de zon het hoogst staat, doe je binnen iets leuk.
  • Smeer je goed in.
  • Drink voldoende water.
  • Een natte handdoek over je nek hangen, kan deugd doen.
  • Draag de juiste kleding (dunne, ademende stoffen).
  • Drink niet teveel alcohol.
  • Eet lichte maaltijden.

Lees meer