Een ambetante collega of lastpost aan tafel? Volgens wetenschappers zou je dit eens moeten proberen 

Aah, gezellige etentjes met de familie of vrienden en heel de avond discussiëren over politiek, godsdienst, goede doelen of vegetarisch zijn. Leuk is wat anders, daarom zijn er manieren om discussies te 'winnen'. We moeten wel al vermelden dat je niet kan winnen, maar wel de andere kan duidelijk maken dat je niet fout zit. Want daar draait het uiteindelijk om: jij hebt geen ongelijk. Wetenschappers hebben 7 tips voor ons: hoe 'win' je discussies? 

1. Niet overdrijven

Als je iemand wil overtuigen, zou je dat niet moeten laten zien. Je zou kalm moeten blijven en de andere persoon zijn idee niet meteen aanvallen. Zorg ervoor dat je de mening van je gesprekspartner begrijpt en een soort van overeenkomst verwerkt in jouw mening. Hierdoor lijkt het dat je deels akkoord gaat met hun misschien absurde mening. De andere zal dan ook meer moeite doen om jouw mening te begrijpen.

2. Perspectief

Het klinkt misschien moeilijk, maar je zou het perspectief van de andere persoon beter moeten respecteren. Dat zegt Peter Ditto, professor in psychologie aan de universiteit van Californië in Irvine, in het New York magazine: "Wanneer mensen zeker zijn van hun mening, staan ze meer open voor argumenten die hun mening uitdaagt." Met andere woorden, door te beseffen waarom die persoon zo denkt, kan je zelf logischer redeneren en je argumenten versterken.

3. Open vragen

Stel open vragen aan de persoon waarmee je discussieert. Volgens John Gottman, een psycholoog die met koppels werkt, zou je jouw partner bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

  • Hoe zou jij het dan veranderen als je al het geld in de wereld had?
  • Hoe zou jouw leven er dan uitzien binnen drie jaar?
  • Waarom vind je jouw job leuk?

Op je job kan je dezelfde vragen stellen maar op iets meer werkgerelateerd.

  • Hoe zou je het doen?
  • Waarom zou je dat doen?
  • Waar zie je jezelf binnen drie jaar?

4. Vertrouwen

Mensen luisteren blijkbaar niet naar de slimste persoon in de kamer. Uit een studie van 2013 bleek dat ze vooral luisteren naar mensen die doen alsof ze weten wat goed is. Volgens de Independent zegt Bryan Bonner, professor van management aan de universiteit van Utah, dat mensen onbewust zoeken naar mensen met 'rommelige deskundigheid" in plaats van echt te luisteren naar wat iemand eigenlijk zegt.

Daarom zou je sterk in je schoenen moeten staan en aantonen dat je weet waarover je het hebt. Laat zien dat jij kennis hebt en weet waarover je spreekt. Versterk je argumenten door er zelfzeker te staan.

5. Het eens zijn

In het boek Influence The Psychology of Persuasion, zegt auteur Robert Cialdini dat 'sociaal bewijs' één van de beste tactieken is om mensen te laten zien hoe je de dingen ziet. Volgens sociaal bewijs gaan we ervan uit dat wat andere mensen doen, het juiste gedrag is in een bepaalde situatie. Daarom is het ook een trucje om het eerst eens te zijn met iemand en dan een lichte afwijking te delen waardoor je niet meteen aanvalt maar eigenlijk akkoord gaat.

6. Grafieken

Volgens een studie aan Cornell University zeggen onderzoekers Aner Tal en Brian Wansink dat mensen vertrouwen hebben in wetenschappers. Daarom is het aangeraden om eens een grafiek te tonen aan je baas of vrienden. Door te laten zien dat iets wetenschappelijk is bewezen, kom je betrouwbaarder over.

7. Consensus

Anekdotes kunnen leuk zijn en een discussie luchtiger maken, maar als je serieus wil genomen worden, moet je gegevens gebruiken. Een verhaal waarin feiten uit studies zijn verwerkt, scoort beter. "Wetenschappers gebruiken vaak 'consensus' als de ultieme argumentwinnaar en met goede reden," schrijft Jacquelyn Gill in Contemplative Mammoth. Een wetenschappelijke consensus is niet één maar meerdere opinies van verschillende wetenschappers: niet meer één tegen één maar misschien wel 20 tegen één.

Lees meer