Saoedi-Arabië jaagt op kortgerokte vrouw "omdat ze religieuze wetten heeft overtreden"

Op Snapchat werden dit weekend beelden gedeeld van een jonge vrouw die kortgerokt door een dorpje in Saoedi-Arabië loopt. Hoewel het filmpje amper zes seconden duurt, is er veel commotie ontstaan in het land. Dat komt omdat de vrouw geen hoofddoek en 'uitdagende kledij' draagt.

Vrouwen in Saoedi-Arabië hebben geen makkelijk leven. Volgens de Saoedische wet worden zij als tweederangsburgers gezien. Vrouwen mogen er geen rijbewijs halen en moeten altijd een lang gewaad en hoofddoek dragen. Belangrijke beslissingen mogen ze niet zelf nemen, maar moeten ze overlaten aan een man.

Snapchat

Ook vrouwen die Saoedi-Arabië als toerist bezoeken, moeten zich aan de regels houden en zich bedekken. En daar wringt nu net het schoentje. Afgelopen weekend doken beelden op van Snapchatster Khulood. Daarop is een jonge vrouw te zien die kortgerokt, met de buik bloot en zonder hoofddoek door de straten van het plaatsje Ushaiger dwaalt. De religieuze politie weet nog niet wie de vrouw is, maar is wel op zoek naar haar.

Respect

Het land wordt in twee verdeeld over de kwestie. De Saoedische schrijver Ibrahim al-Munayif schrijft op Twitter dat Saoedi-Arabië regels heeft die moeten gevolgd worden zoals dat in alle andere landen ook het geval is. "Net zoals we mensen vragen om de wetten van andere landen te respecteren als ze reizen, moeten mensen ook onze regels accepteren als ze ons land komen bezoeken", zo zegt hij.

Melania en Ivanka

Anderen verdedigen de jonge vrouw, "want bij het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump droegen zijn vrouw Melania en dochter Ivanka ook geen hoofddoek".

Kroonprins Mohammed bin Salman heeft ondertussen geijverd voor meer mogelijkheden voor entertainment voor de Saoedies, omdat meer dan de helft van de bevolking jonger is dan 25. Zo mogen concerten en films nu bijgewoond worden door mannen en vrouwen in dezelfde ruimte. Maar heel goed nieuws is dat niet, want de strikte regels voor vrouwen blijven exact hetzelfde.

Lees meer