Catalonië wil kortere werkdagen: betekent dit het einde van de siësta?

Spanje heeft traditiegetrouw enorm lange werkdagen. Dagen tot 20 uur 's avonds zijn daar meer de regel dan uitzondering. Dat ze 's middags een enorm lange pauze nemen, de befaamde siësta, zit daar natuurlijk voor iets tussen. In Catalonië willen ze die werkdagen nu eindelijk korter. En dan is er maar één oplossing: de siësta schrappen. Het zat er al een tijdje aan te komen, maar betekent dit dan toch eindelijk het einde van de Spaanse siësta?

Catalonië werkt aan een grootse hervorming. Ze willen daar de werkuren grondig gaan herschikken. 110 bedrijven, actiegroepen, vakbonden en activisten ondertekenden gisteren een pact dat moet zorgen voor kortere werkdagen, meer flexibele uren en minder lang uitgerokken dagen.

Spanje heeft nu al zo'n zeven decennia lang enorm lange werkdagen. Een typische Spaanse werkdag begint rond 9 uur. Ze werken tot 14 uur, waarna de beruchte siësta volgt. Twee tot drie uur lang leggen ze daar in de namiddag dus het werk neer. Na die lange pauze werken ze weer verder tot 20 of zelfs 21 uur. Door die siësta wordt de werkdag dus enorm verlengd. En dat heeft ook zo zijn gevolgen voor het welzijn en de gezondheid van de Spaanse gezinnen, zo zegt Fabion Mohedano, de woordvoerder van Reforma Horària, de groep achter het pact.

"Onze middag moet weer om 12 uur zijn, niet om 15 uur"

"Het is simpel", zegt hij. "We hebben een probleem met onze werkuren, en dat heeft directe gevolgen voor onze gezondheid. We zijn gestopt met wat de rest van de wereld wel doet: 's morgens vroeg ontbijten, lunchen tussen 12 en 14 uur en dineren rond 19 uur. Wij eten ons ontbijt niet 's morgens, want we zijn de dag ervoor gaan slapen met een volle maag omdat we pas zo laat konden dineren."

En met die gewoontes wil Catalonië nu breken. Al zal het niet voor morgen zijn. Er wordt gemikt op 2025. Tegen dan zou het plan volledig in werking moeten zijn, wat voor flexibelere uren en hogere productiviteit zou moeten zorgen. Dat zal geen gemakkelijke overgang worden, dat weet ook Mohedano. "Maar we hebben ons in het verleden al aangepast, dan kunnen we dat nu ook", stelt hij. "We hebben de werkdag de afgelopen 20 tot 30 jaar steeds maar laten uitlopen." Het belangrijkste, zo zegt hij, is dat de dag geherbalanceerd moet worden. "We moeten terug naar het punt dat middag om 12 uur is, en niet zoals hier nu om 15 uur", legt hij uit.

Zelfde tijdszone als Hitler

Het zijn niet de eerste inspanning die worden geleverd om de Spaanse werkdag opnieuw in te delen. Drie jaar geleden al werd er geopperd om de 9-to-5-dag in te voeren en Spanje opnieuw in zijn originele tijdszone onder te brengen. Tot 1942 zat Spanje namelijk in dezelfde tijdszone als Portugal en het Verenigd Koninkrijk, tot Franco besloot dat het toch leuker zou zijn om in dezelfde tijdszone als het Duitsland van Hitler te gaan werken.

Lees meer