De goedkoopste betaalkaart op vakantie: debetkaart of kredietkaart?

!

Dit artikel werd gemaakt door een van onze bezoekers. Wil je reageren of zelf een artikel schrijven in onze Zoo, be our guest! Lees hier het hoe/wat/waar of begin er meteen aan.

Er zijn veel mensen die zowel hun debetkaart als hun kredietkaart betalen op vakantie. Welke kaart u gebruikt in welke situatie is meestal geen doordachte keuze, terwijl er duidelijke voordelen zijn als u de juiste kaart kiest. TopCompare.be heeft onderzocht welke kaart u het best kan gebruiken in welke situaties, zowel binnen als buiten Europa.

Binnen Europa

Binnen de Europese Unie is het altijd gratis om te betalen. Betalen in Europa is daarom de enige situatie waarbij het niet uitmaakt of u uw bankkaart of kredietkaart gebruikt. Het maakt wel een verschil als u geld uit de muur haalt. U bent binnen Europa namelijk voordeliger af als u een debetkaart/bankkaart gebruikt om geld af te halen. In veel gevallen is het zelfs gratis om geld af te halen, slechts enkele banken rekenen een kleine kost aan. Zo kan u best de bankkaarten van BNP Paribas Fortis, KBC, CBC en Record Bank vermijden als u geld afhaalt buiten hun kantorennetwerk.

Met een kredietkaart is het een ander verhaal. U betaalt gemiddeld bijna ? 5 per geldopname van ? 100. Bij het gebruik van een kredietkaart zijn Record Bank, Deutsche Bank en Keytrade Bank het voordeligst. De tarieven van de drie banken liggen bijvoorbeeld bij geldopnames van ? 100 ver onder het gemiddelde. Bij lagere of hogere bedragen, is het mogelijk dat andere banken ook interessant worden, aangezien de kosten die aangerekend worden vaak een combinatie zijn van een percentage op het bedrag en een vaste kost. Zo kan een bank met een lage percentagekost en een hoog vast bedrag duur zijn bij kleine geldopnames, maar voordeliger uitkomen als u veel geld uit de muur haalt.

Buiten Europa

Wanneer u de eurozone verlaat, moet u rekening houden met hogere kosten voor geldopnames en betalingen, zowel met de bank- als kredietkaart. Betalingen zijn relatief goedkoop buiten Europa, maar u bent doorgaans wel beter af met een kredietkaart. U betaalt gemiddeld ? 2,50 per betaling van ? 100 met een bankkaart. Met uw kredietkaart komt u ongeveer ? 1 goedkoper uit. Bij geldopnames is het anders: de bankkaart is doorgaans goedkoper. U betaalt gemiddeld ? 5 aan kosten bij een geldopname van ? 100 met uw debetkaart. Met een kredietkaart is dit gemiddeld ? 1,5 duurder. Kies bij geldopnames buiten de EU dus voor uw gewone bankkaart.

Als u buiten Europa toch een bankkaart wil gebruiken om te betalen, kan u het best kiezen voor de bankkaarten van Argenta, Belfius of Deutsche Bank bij een betaling van ? 100. Met een kredietkaart behoren Europabank, Belfius en Nagelmackers tot de meest voordelige kaarten voor dat bedrag. De top drie bankkaarten voor geldopnames buiten Europa zijn van Argenta, Record Bank en CPH. Argenta rekent hier veruit het minst aan. Met een kredietkaart kan u beter kiezen voor Deutsche Bank, Europa Bank of Record Bank.

Houd er rekening mee dat er in Noorwegen, Zwitserland, IJsland, Liechtenstein, San Marino en Monaco andere regels gelden. Deze locaties vallen buiten de Europese Unie, maar u kan er wel van lagere tarieven genieten dan in andere landen buiten de EU.

Handige vuistregel

Samengevat komt het er op neer dat u best de volgende kaart gebruikt in volgende situaties.

Binnen de eurozone

Buiten de eurozone

Betaling

Beiden Kredietkaart

Opname

Bankkaart

Bankkaart

Om het wat makkelijker te maken kan u simpelweg onthouden dat u uw kredietkaart best alleen gebruikt bij betalingen terwijl u uw bankkaart alleen gebruikt bij geldopnames. Dit is een goede vuistregel waarmee u zeker geen geld verspilt aan overbodige kosten.

U kan echter ook andere factoren overwegen als u twijfelt tussen uw debetkaart en kredietkaart als u graag reist. Zo zijn er kredietkaarten met Miles, waardoor u miles kan opsparen door met uw kredietkaart te betalen. In dat geval loont het dubbel om met uw kredietkaart te betalen. Vergelijk vooral het aanbod van miles kredietkaarten om een passende kaart voor u te vinden. Verder bieden vele kredietkaarten ook (reis)verzekeringen, waardoor het interessanter kan zijn om met uw kredietkaart te betalen.