'Jurassic Park' zat er wel wat naast: T. Rex was nogal een trage jongen

Je kent ze wel, de scene in de originele Jurassic Park waar een Tyrannosaurus Rex achter drie hapjes in een jeep gaat. “Must go faster!” roept Jeff Goldblum. Nou nee. 

Wetenschappers zijn er ondertussen achter dat Tyrannosaurus Rex niet echt de snelste jongen was die we te zien kregen in Jurassic Park.

In tegenstelling tot wat eerder werd gedacht kon de dinosaurus snelheden halen van maximaal 20 kilometer per uur.

Als de Tyrannosaurus Rex harder zou rennen, had de dinosaurus zijn benen gebroken, blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit in Manchester en een onderzoekscentrum in Leipzig.

Niet lang volhouden

Gebaseerd op alleen het gewicht van de spieren van de Tyrannosaurus Rex zou hij 30 kilometer per uur kunnen rennen. Maar als z’n skelet wordt meegerekend, daalt de snelheid naar maximaal 20 kilometer per uur blijkt uit het computermodel van de wetenschappers.

Een gemiddeld mens haalt wel 30 km per uur als hij een sprintje trekt, en hoewel we dat niet heel lang kunnen volhouden, geldt hetzelfde voor een T. Rex.

Belangrijke ontdekking

Paleontologen waren het er al jaren niet over eens hoe snel de T. Rex kan rennen. Dat is belangrijk omdat het iets zegt over de manier van jagen en de manier waarop de dinosaurus prooien vangt.

Nu kunnen we concluderen dat Tyrannosaurus Rex daarom waarschijnlijk geen prooien achtervolgde. Of: het verleden is net iets veiliger geworden. En het heden ook een beetje met deze app van Jurassic World.

Lees meer