De helft van de wereld lijkt in de fik te staan: nog nooit woedden er meer bosbranden dan momenteel

Het aantal bos- en natuurbranden in de landen rond de Middellandse Zee neemt elk jaar toe. Momenteel is het op erg veel plekken tegelijk raak: onder meer Portugal, Griekenland, Italië, Frankrijk en drie Balkanlanden. Maar ook elders woeden momenteel immense bosbranden in het noordelijk halfrond. De reden? Global warming. Daardoor verbrandt dit jaar bijna 6% meer dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden. En dat cijfer accelereert: modellen tonen aan dat het aantal bosbranden exponentieel zal blijven stijgen.

Vorige maand woedden er al grote branden in Spanje en Portugal. In Portugal kwamen daarbij meer dan 60 mensen om het leven.

In Montenegro moesten gisteren 300 mensen worden geëvacueerd. In Bosnië wordt de historische stad Mostar bedreigd en in Kroatië brandt het op verschillende plaatsen langs de kust.

Dit jaar zijn er veel hittegolven in het Middellandse Zeegebied. In combinatie met een harde wind breken dan snel bosbranden uit.

Klimaatverandering is de belangrijkste oorzaak voor de hogere temperaturen. Daar zijn we als mens verantwoordelijk voor, maar dat is niet het enige. In Portugal en Spanje is bijvoorbeeld de aanplant van eucalyptus een probleem. Dat brandt erg goed.

Maar wie denkt dat het vooral plekken zoals het Middellandse Zeegebied is waar het momenteel brandt, vergist zich.

Siberië staat ook in brand

In Siberië neemt de gemiddelde temperatuur sterker toe dan in andere delen van de wereld. Sinds november is het daar al vier graden Celsius warmer dan gemiddeld, maand na maand.

Door de hogere temperaturen is de kans op een bosbrand groter: op dit moment verbrandt er meer bos dan in de afgelopen 10.000 jaar en de verwachting is dat de komende decennia nog meer bos verkoolt.

Ieder jaar ontstaan er bosbranden in Siberië, waardoor grote hoeveelheden bos verloren gaan. Wetenschappers zien het oppervlak van de vuurhaarden ook daar ieder jaar toenemen.

De meeste bosbranden ontstonden eind juni, waardoor inmiddels meer dan 700 vierkante kilometer bos in het zuiden van Siberië in as is gelegd.

Siberische bossen slaan meer dan dertig procent van al het koolstof op aarde op. Wanneer deze bossen verbranden, komt er dus weer veel CO2 in de atmosfeer terecht. Dit draagt bij aan een versnelling van het broeikaseffect.

Canada en Westen VS: elke dag honderden branden erbij nu

Ook het westen van de VS en Canada kampt met bosbranden momenteel, waardoor tienduizenden mensen huis en haard hebben moeten verlaten de jongste week.

In de VS is vooral Californië getroffen en in Canada de westelijke provincie British Columbia.

In Californië woedt een grote natuurbrand in de Sierra Nevada. In andere delen van Californië woeden nog veertien gigantische bosbranden, die bestreden worden door duizenden brandweermensen.

Ook op andere plaatsen in het westen van de VS woeden bosbranden, onder meer in Colorado, Oregon, Nevada en in Arizona. In Arizona is een heel plaatsje met duizend inwoners (Dudleyville) geëvacueerd.

In Canada woeden sinds dit weekeinde meer dan 200 branden in de provincie British Columbia. Daar is de noodtoestand uitgeroepen. Tientallen gebouwen en huizen zijn afgebrand en tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Het gaat daar ook nog even duren: de komende dagen wordt daar nog meer heet, droog weer verwacht. De grond is er na weken zonder regen uitgedroogd.

In Canada komen er nu dagelijks bijna honderd nieuwe branden bij. Uit het hele land is extra brandweerpersoneel naar British Columbia gestuurd om te helpen met blussen. Het leger helpt met de evacuaties.

Waar het naartoe gaat

Elk jaar verdwijnt er op onze planeet bos à rato van 180.000 vierkante kilometer. Dat is een gebied twee keer zo groot als Portugal. Elk jaar. Het is een netto cijfer: het houdt rekening met aanplantingen die omgehakte bomen moeten vervangen.

Als we zo doorgaan - en alles wijst daarop - dan betekent dat tegen het einde van deze eeuw er geen bos meer zal zijn op onze planeet.

Bosbranden zijn ondertussen verantwoordelijk voor een kwart van die schade. En hoewel een groot aantal daarvan veroorzaakt worden door idioten die letterlijk en figuurlijk met vuur spelen, worden ze overal ondertussen gefaciliteerd en verhevigd door global warming.

We hebben de neiging om te denken dat het allemaal nog wel goed zal komen als we zelf minder CO2 gaan uitstoten (wat we sowieso moeten doen, daar niet van), maar de realiteit is de blijvende onderschatting van onze bewindslui over de klimaatsverandering en we global warming al voor een heel groot stuk, zelfs met wat voor maatregelen dan ook, niet meer in de hand hebben.

Aan het huidige tempo is tegen het eind van de 21ste eeuw 60 procent van wat nu nog bebost is, een kleine vier miljard vierkante kilometer, verdwenen.

Maar het probleem is dat er toenemende acceleratie is. Nu met 5,2 procent, maar, we staan nog maar aan het begin van de opwarming, en modellen tonen aan dat het aantal bosbranden exponentieel zal stijgen.

Lees meer