China verstrengt censuur. 'The Great Firewall' blokkeert nu ook WhatsApp

Na onder andere Facebook, Twitter, Instagram en Google probeert China nu ook WhatsApp te blokkeren. Steeds meer mensen merken problemen met het versturen van foto's, video's en soms ook tekst via de applicatie. Onderzoek wijst erop dat de problemen komen door gerichte acties van de overheid. Daarmee toont China nog maar eens dat het meer controle wil over het internet in zijn land.

China staat niet bekend als het meest open land ter wereld en maakt die reputatie sinds kort nog meer waar. Steeds meer mensen merken problemen met WhatsApp, een van de laatste grote 'westerse' applicaties die je er nog kon gebruiken.

In 2009 blokkeerde China al Facebook en later volgden ook onder andere Twitter, Google, Gmail en Instagram. Marc Zuckerberg probeert al enige tijd om de relaties met China te verbeteren omdat het een heel belangrijke markt is voor zijn drie grootste applicaties (Facebook, Instagram en WhatsApp), maar met de blokkering van die laatste lijken die relaties helemaal vertroebeld.

Partijcongres

De blokkering van WhatsApp is niet de enige censuur die recent werd toegevoegd aan de lange lijst. Ook meerder VPN's, systemen om censuur te omzeilen, zijn sinds kort geblokkeerd.

De nieuwe censuur kadert in een globale toegenomen poging van de Chinese overheid en president Xi Jingping om controle te hebben. Zo willen ze voorkomen dat kritiek op de regering naar buiten komt. Dit najaar is er namelijk het vijfjaarlijkse partijcongres. Dan begint Xi aan zijn tweede ambtstermijn van 5 jaar en kiest hij normaal gezien een opvolger. Volgens sommige bronnen zou hij echter niet van plan zijn om een opvolger aan te duiden om zo nog 5 jaar langer te kunnen regeren.

Lees meer