Niet iedereen ziet regering dit weekend landen: “Wij hebben nog geen teksten 'fiscale rechtvaardigheid' ontvangen”

De federale regering werkt naar een akkoord. Via doelgerichte communicatie wordt de druk opgevoerd: de eerste berichten verschijnen dat er dit weekend al een grote deal in zicht komt. Maar het werk is nog niet af. Zowel de begroting (die niet meer in evenwicht moet) als de grote deal rond vennootschapsbelasting en fiscale rechtvaardigheid zijn nog lang niet klaar.  En opvallend: iedereen tempert het enthousiasme.

“Alles wordt in gereedheid gebracht voor dit weekend, zoveel is duidelijk. Maar dan heb je natuurlijk altijd nog Kris Peeters.” Bij N-VA zeggen ze het met een plaagstoot naar de CD&V-vicepremier, die telkens in cruciale nachten voor de federale regering tegenover z’n Vlaams-nationale en liberale partners komt te staan. Om maar te zeggen: zo zeker zijn ze bij de grootste regeringspartij niet dat dit weekend D-day is voor de regering.

Het optimisme is de afgelopen dagen nochtans leesbaar: de timing om dit weekend af te sluiten met een grote deal duikt her en der op. “Landing dit weekend, hoopt Michel”, zo kopt het doorgaans goed geïnformeerde Het Laatste Nieuws.

It's all communication...

“Communicatie, communicatie”, zo zucht een regeringsbron. De premier die z’n job doet en de druk langzaam opvoert, om z’n vicepremiers naar elkaar te bewegen. Volgens bronnen wil de premier dit weekend wel degelijk landen.

Al willen ze op De Zestien niet horen van een zelfopgelegde deadline. “Er is nog heel veel werk te verzetten, de begroting is nog niet afgeklopt en wordt een heel harde dobber”, zo valt in de wandelgangen te horen. Komt zondag dan toch te vroeg?

Ook elders binnen de coalitie heeft men vragen bij de haalbaarheid van die ambitieuze timing voor zondagnacht. Eerst staat er morgen nog een stevige ministerraad op de agenda. Onder meer minister van Justitie Koen Geens (CD&V) komt nog net voor de zomer met een hele boterham langs. En eind deze week is er dan de nationale feestdag, die vrijdag een pak van de tijd in beslag neemt. Een militair defilé, dat kunnen de premier en z’n kernkabinet moeilijk skippen.

Nog geen teksten

Ook inhoudelijk zijn ze er lang nog niet uit. Er komt een hervorming van de vennootschapsbelasting, waarschijnlijk naar een tarief dat net zakt onder de 30 procent. En KMO’s krijgen iets meer korting, wat niet onlogisch is in een land waar er een pak meer kleine ondernemers in 2019 naar de stembus gaan, dan eigenaars van een multinational.

CD&V heeft het pad van de meerwaardebelasting ondertussen verlaten, dat was al langer duidelijk: dat voorstel lag in oktober vorig jaar wel nog op tafel. Maar vandaag staan de christendemocraten open voor andere ideeën: er moet vooral een goed voorstel komen dat de eis van meer fiscale rechtvaardigheid invult.

Talloze ideeën circuleren (en lekken) waaronder dat van een taks op effectenrekeningen. “Maar niemand heeft de details van dat voorstel”, zo vertrouwde een bron ons vanmiddag toe. Om maar te zeggen: ze zijn er nog niet meteen uit.

Lees meer