Voormalig Amerikaans presidentskandidaat John McCain heeft agressieve hersentumor

Voormalig republikeins presidentskandidaat John McCain heeft een hersentumor. Het gaat om een kwaadaardig gezwel in de vierde graad. Volgens specialisten ziet het er niet goed uit. McCain is een nationale, militaire held uit de Vietnamoorlog. Al sinds 1987 zetelt hij in de Amerikaanse senaat. Zowel republikeinse als democratische kopstukken betuigen hun steun aan McCain.

Republikeins senator en voormalig Amerikaans presidentskandidaat John McCain heeft een hersentumor. Dat melden CNN en persbureau Reuters. Het kwaadaardig gezwel werd ontdekt toen McCain vorige week een bloedprop boven zijn oog liet wegnemen. "De senator en zijn familie bespreken momenteel het verloop van de verdere behandeling die kan bestaan uit een combinatie van chemotherapie en bestralingen", zegt het Mayo-ziekenhuis in Arizona, waar McCain behandeld werd, in een statement.

McCain kampt met een glioblastoom. Dat is een tumor in de vierde graad, de meest kwaadaardige vorm dus. Experts melden dat de tumorcellen in zo’n geval bijzonder resistent zijn tegen gebruikelijke behandelingen zoals bestraling en chemotherapie.

Familie 'leeft in angst'

Dochter Meghan McCain zegt in een verklaring dat de hele familie "in angst leeft voor wat komen gaat". Toch laat ze de moed niet zakken: "Hij is de sterkste persoon die ik ken. De wreedste vijand heeft hem niet kunnen breken. Het agressieve politieke leven deed hem niet plooien. Hij kijkt tegen deze uitdaging aan zoals elke andere. Kanker kan hem op veel manieren raken, maar het zal hem niet doen opgeven. Niets heeft hem ooit doen opgeven."

Trumpcare

Wegens de medische ingreep bij McCain werd vorige week de stemming over ‘Trumpcare’, president Trumps nieuwe gezondheidswet, uitgesteld. Trump drong er bij de Republikeinse senatoren nog op aan om de stemming toch zo snel mogelijk te laten doorgaan. “Ik mis zijn schorre stem in Washington”, sprak de president. Als McCain niet bij de stemming aanwezig is, hebben de Republikeinen maar één stem op overschot. Minstens twee senatoren zijn al tegen het wetsvoorstel.

Carrière

John McCain is tachtig jaar en komt uit een familie van militairen. Tijdens de Vietnamoorlog was hij gevechtspiloot. Tijdens een bombardementsvlucht boven het communistische Noord-Vietnam werd zijn vliegtuig in 1967 neergeschoten en verkeerde hij vijf jaar lang in krijgsgevangenschap. Sinds 1987 zetelt McCain al in de Amerikaanse senaat. Daarmee loopt momenteel zijn zesde termijn. In 2008 verloor McCain als republikeins presidentskandidaat de verkiezingen van democraat Barack Obama.

President Donald Trump laat weten dat hij bidt voor McCain en zijn familie: “Senator John McCain is altijd een vechter geweest. Veel beterschap.”

Ook voormalig Amerikaans president Barack Obama steekt zijn ex-tegenstander een hart onder de riem:

Andere steunbetuigingen:

Lees meer