Google Street View begint eindelijk te filmen in zowat het enige Europese land dat nog ontbreekt

Google is eindelijk begonnen met het maken van beelden voor Street View in Oostenrijk, zo meldt AFP. Dat was één van de enige landen van de Europese Unie die nog grotendeels ontbreken in de service van Google. Het enige andere land waar Google nog veel werk heeft, is Duitsland.

Het is intussen tien jaar geleden dat Google beelden begon te verzamelen voor Street View. Met een speciale auto en camera schieten ze overal panoramische beelden in 360 graden. In de Verenigde Staten worden de beelden bekeken, en gezichten en nummerplaten worden onherkenbaar gemaakt. Wie via Google Maps een locatie zoekt, kan dankzij Google Street View op z'n computerscherm een kijkje gaan nemen. Toch zijn er wel een paar landen die Google liever geen toegang geven uit vrees voor wat er met de gegevens gaat gebeuren. Zo ook in Oostenrijk en Duitsland.

Strenge privacyregels

Google was in 2007 al begonnen met het maken van beelden in beide landen, maar moest er plots mee stoppen omdat ze er de privacy mee zouden schenden. Het bedrijf gaf ook toe dat er iets was fout gelopen. Een jaar later heeft Oostenrijk het verbod alweer geschrapt, maar Google wachtte tot nu voor ze hun activiteiten hervatten. Volgens Google ook omdat dit dan mooi samenvalt met de tiende verjaardag van Google Street View.

Het hele land in beeld brengen zal Google naar schatting zes tot twaalf maanden tijd kosten. De wet in Oostenrijk verbiedt hen echter nog steeds om video's te maken, dus moeten ze zich beperken tot foto's. In Duitsland heeft Google het voorlopig nog moeilijker om z'n service volledig uit te rollen. Het land heeft de strengste privacywetten van Europa. Als toegeving van Google kunnen Duitsers beslissen om hun huis of hun zaak te laten blurren, of gewoon volledig te laten schrappen.

Lees meer