O.J. Simpson komt vervroegd vrij: voormalige NFL-speler zal in oktober na negen jaar de gevangenis verlaten

O.J. Simpson zal op 1 oktober vervroegd vrijgelaten worden, dat werd vanavond beslist door het parole board. Simpson, nu 70 jaar oud, zat al negen jaar vast in de Lovelock-gevangenis in de Amerikaanse staat Nevada. Hij kreeg 33 jaar gevangenisstraf opgelegd omwille van gewapende overvallen en ontvoering, maar komt nu dus vervroegd vrij omwille van goed gedrag.

Een nieuw hoofdstuk in het verhaal van O.J. Simpson komt eraan, want in oktober zou hij z'n cel mogen verlaten. "Dank u", zou hij vandaag gezegd hebben toen een rechtbank besliste dat hij na negen jaar lang genoeg gezeten heeft. Simpson had aanvankelijk 33 jaar gekregen, onder andere voor een gewapende overval. In 1995 was hij al eens vrijgesproken nadat hij was aangeklaagd voor dubbele moord. Die rechtszaak vormt het onderwerp van het bekroonde eerste seizoen van de tv-serie American Crime Story.

Beroemde achtervolging

O.J. Simpson was toen verantwoordelijk voor één van de beroemdste achtervolgingen uit de Amerikaanse geschiedenis. De NBA-finale werd op televisie onderbroken zodat ze de beelden konden uitzenden. Langs de kant van de weg stonden duizenden mensen. Daarna bleef hij nog erg lang in de auto zitten voor hij zich overgaf. Uiteindelijk zou Simpson vrijgesproken worden voor de vermeende moord op z'n ex-vrouw en haar vriend.

Tot op de dag dertien jaar later zou een rechtbank hem voor andere feiten dus wel veroordelen. Simpson was lange tijd een heel populaire figuur in de Verenigde Staten. En ook nu is het verrassend dat één van zijn slachtoffers kwam getuigen dat O.J. Simpson het verdient om de gevangenis te verlaten. "Hij is een goede man, het is tijd om hem een tweede kans te geven", getuigde Bruce Fromong. "Het is tijd dat hij naar huis gaat naar z'n familie, naar z'n vrienden."

Berouwvol

Zelf benadrukte Simpson ook de goede dingen die hij in de cel heeft verwezenlijkt. Hij zou een Baptistische gebedsdienst hebben opgezet. "Ik had een betere christen kunnen zijn", zei Simpson. Hij veegde ook geruchten over alcoholproblemen van tafel. "Ik heb negen jaar lang niet geklaagd. Alles wat ik gedaan heb, is hulpvaardig zijn ... en dat is het leven dat ik heb proberen leiden omdat ik terug naar mijn kinderen en familie wil."

In 2013 werd z'n straf voor sommige feiten al kwijtgescholden, maar niet voor het geweld dat hij zou gebruikt hebben. Nu is dat dus wel het geval, zodat hij de cel effectief mag verlaten. Z'n dochter Arnelle kwam een emotionele getuigenis geven. "Hij is mijn vriend en mijn rots. Hij is berouwvol, hij is echt berouwvol."

Lees meer