Zware aardbeving eist twee levens in Turkije en Griekenland 

In de buurt van de Turkse en Griekse kust zijn twee doden gevallen door een aardbeving. De dodelijke slachtoffers zijn een Turkse vrouw en een Zweedse man. Daarnaast zijn er minstens honderd anderen gewond geraakt, waarvan drie zwaargewond.

In de nacht van donderdag op vrijdag begon het te beven aan de kust van Turkije en Griekenland. De regio rond de Turkse stad Bodrum en het Griekse eiland Kos werd getroffen. Het epicentrum lag ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van Bodrum. Volgens het Amerikaanse geofysisch instituut USGS was de beving heel sterk: de beving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. Volgens het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum hebben 4,5 miljoen mensen de beving gevoeld.

Kleine Tsunami

Voorlopig wordt geadviseerd om laaggelegen gebieden te vermijden. Daarnaast wordt ook gewaarschuwd om stranden te vermijden, uit angst voor een Tsunami.

De aardbeving zorgde ook voor een kleine vloedgolf waardoor gebouwen en straten in de Turkse Bodrum onder water liepen. Volgens het Europees-Mediterraans Seismologisch Centrum zou er ook een kleine tsunami hebben plaatsgevonden

Uitgaansleven

De twee doden vielen op het eiland Kos in een bar waarvan het dak is ingestort. De burgemeester van Kos vertelt dat het waarschijnlijk gaat om twee jonge toeristen. Zowel op het eiland Kos als in Bodrum, staat het uitgaansleven centraal. Veel vakantiegangers werden getroffen. Het ziekenhuis van Kos meldt dat er minstens honderd gewonden zijn binnengebracht. Drie daarvan zijn zwaargewond. Voorlopig is er niemand in levensgevaar, zegt een dokter van het ziekenhuis aan Griekse staatszender ERT.

Op sociale media circuleren heel wat foto's van de schade die de aardbeving heeft aangericht.

Lees meer