Zware naschokken veroorzaken paniek op Grieks eiland Kos: sommige toeristen slapen buiten

De rust is nog steeds niet weergekeerd voor vakantiegangers op het Griekse eiland Kos, nadat donderdagavond een zware aardbeving aan twee mensen het leven kostte. Ook gisterenavond waren er weer twee serieuze naschokken. Die boezemen toeristen veel angst in, sommige slapen zelfs al twee nachten gewoon buiten. Thomas Cook repatrieerde gisteren 65 Belgen, maar alle andere landgenoten zijn veilig in hun hotel.

Even na 20 uur gisterenavond begon de aarde weer te trillen op Kos. De schok had een kracht van 4,4 en duurde ongeveer tien seconden. Een kwartier later volgde nog een naschok met een kracht van 4,6. Ongeruste toeristen en bewoners liepen in paniek de straat op, uit vrees dat ook deze aardbevingen gebouwen zouden treffen. Het waren de zwaarste naschokken sinds de aardbeving van donderdagavond. Die had een kracht van 6,7 en eiste twee mensenlevens.

Vannacht zouden sommige mensen buiten geslapen hebben uit vrees voor meer naschokken. Voor sommigen was dat al de tweede nacht op rij in open lucht. Een Vlaamse toerist getuigt tegenover de VRT dat veel mensen geen zin meer hebben om op restaurant te gaan eten en gewoon naar huis willen. Nochtans zijn de overblijvende toeristen op Kos veilig. Thomas Cook repatrieerde gisteren 65 klanten van wie het hotel onbewoonbaar was geworden na de aardbeving. Alle anderen zijn intussen weer teruggekeerd naar hun hotel.

"Geen reden tot paniek"

De schade op het eiland is wel aanzienlijk. Kerken, een oude moskee en een kasteel uit de veertiende eeuw zijn beschadigd en worden door archeologen gecontroleerd. Naast zo'n 500 gewonden stierven dus ook twee mensen bij de aardbeving van donderdag. Ze zaten in een populaire bar in de oude stad van Kos toen een muur op hen viel. De slachtoffers zijn een Turkse en een Zweedse man. De zwaarst gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen op het Griekse vasteland of op het eiland Kreta.

De gevolgen voor het toerisme zijn nog niet duidelijk. De burgemeester van Kos liet wel weten dat de situatie na twee zware dagen normaliseert. Weinig mensen hebben hun reis afgezegd en gidsen nemen mensen weer mee om het eiland te bezichtigen. Ook de ferry vaart weer naar Kos. Ook Thomas Cook liet de VRT weten dat er geen reden is om bang te zijn. "Alle hotels zijn grondig gecontroleerd en veilig bevonden. Iedereen kan zijn vakantie dus voortzetten in het geboekte hotel. Er is geen reden voor een algemene repatriëring."