Rotregen? Wees blij dat je niet in Japan bent momenteel: 340 millimeter in amper 24 uur

In het noordoosten van Japan is in 24 uur tijd 340 millimeter regen gevallen. Ter vergelijking: bij ons valt over een heel jaar iets van een 800 millimeter.

Japan wordt net als veel andere Aziatische landen jaarlijks getroffen door een regenseizoen, dat afhankelijk van het gebied in juni en juli plaatsvindt.

En dit jaar valt er wel heel veel. Volgens het Japanse nationale weerinstituut is er in de stad Akita binnen 24 uur een recordhoeveelheid van 340 millimeter regen gevallen. Ter vergelijking: bij ons valt er in een jaar tijd gemiddeld 800 millmeter.

Japan kampt met hevige overstromingen als gevolg van die zware regenval. Op verschillende plekken zijn aardverschuivingen geweest. Honderden huizen staan onder water.

Evacueren

De autoriteiten van de prefectuur Akita, op het eiland Honshu, hebben 25.000 mensen opdracht gegeven om te evacueren. Nog eens 65.000 mensen is aangeraden om een veiligere plek te zoeken.

Bij de stad Daisen heeft een aardverschuiving tot veel overlast geleid. Een snelweg is onbegaanbaar, doordat er over een stuk van tientallen meters een enorme berg aarde en stenen ligt. Op sommige plaatsen is de hoop wel 3 meter hoog.

Begin deze maand waren er ook overstromingen in het zuiden van Japan. De provincies Fukuoka en Oita werden geteisterd door aardverschuivingen en rivieren die buiten hun oevers traden. Meer dan 20 mensen kwamen toen om het leven en meer dan 400.000 mensen werden ge acueerd vanwege de dreiging van het hoge water.