Xanda, de zoon van Cecil, nu ook afgeschoten door rijke trofeejager

Xanda, de zoon van Cecil, de legendarische leeuw die twee jaar geleden op een laffe manier door en rijke tandarts illegaal werd omgelegd, is nu ook afgeschoten door een “big game hunter”. De dader heeft nog bloed aan zijn handen: hij schoot eerder al Xanda’s broer dood.

Remember Cecil? Walter Palmer, een tandarts uit Minnesota, schoot tegen betaling van meer dan 50.000 dollar in Zimbabwe Cecil dood, de leeuw die boegbeeld was van het nationaal park Hwange. Hij was onderdeel van een onderzoeksproject van de universiteit Oxford en droeg een gps-halsband. De leeuw dankte zijn beroemdheid aan zijn populariteit onder de toeristen en werd het gezicht van het nationaal park waarin hij leefde. Toeristen betaalden veel geld zodat ze Cecil op de foto konden zetten.

Cecil werd 's nacht uit het nationale park gelokt waar hij woonde. Daarna werd hij met pijl en boog beschoten en raakte hij gewond. De volgende dag vond Palmer de gewonde leeuw en maakte hem af.

Nu is ook de zoon van Cecil afgeschoten door zo?n ?big game hunter?. Wie dat was, is voorlopig een raadsel. Richard Cooke, de plaatselijke jager die de trofeejager naar zijn prooi leidde en zich daarvoor 40.000 euro liet betalen, wil niet zeggen hoe de schutter heet. Cooke - of beter de rijke klant van hem - schoot ook Xanda?s broer in 2015 dood.

Niemand zal gestraft worden

Xanda was een jonge vader van 6,2 jaar oud en had nog een aantal welpen. Hij werd net buiten het park gedood, en was ouder dan zes jaar, en dus deed Cooke niks illegaal: hij overtrad geen enkele wet in Zimbabwe. De leeuw werd deze week kort na zijn dood al gevonden, omdat het dier een zender droeg.

Niemand zal gestraft worden voor het vermoorden van Xanda dus, net zo min als voor de dood van Cecil, die nochtans wel illegaal werd gedood.

Een rechtbank in Zimbabwe liet Zimbabwaan Theo Bronkhorst - die tandarts Palmer naar Cecil leidde voor 45.000 euro betaald - gaan zonder veroordeling eind vorig jaar.

om de Amerikaanse tandarts Walter Palmer te laten jagen in Zimbabwe. Hij werd er van verdacht dat hij Palmer illegaal had laten jagen.

Palmer zelf dook onder vanwege de woedende reacties die hij kreeg. Vorig jaar werd al bekend dat Zimbabwe hem niet gaat vervolgen. Palmer heeft overigens zijn jacht op exotische dieren gewoon hervat. Palmer heeft de jongste jaren minstens 50 exemplaren van bedreigde diersoorten vermoord.

Lees meer