Dunkirk levert Duinkerke 9 miljoen euro op, met dank aan Warner Bros

Het eerste weekend voor 'Dunkirk', de nieuwe film van Christopher Nolan, ging meteen goed. 'Warner Bros' haalde zo'n 50 miljoen euro op met het oorlogsverhaal. Maar niet alleen Nolan verdient eraan, ook de stad Duinkerke, die dankzij de massaproductie zo'n 19 miljoen euro ophaalt voor de Noord-Franse regio.

De goeie reviews hebben er misschien wat mee te maken, maar 'Dunkirk' was al meteen in z'n eerste weekend een wereldwijd succes. De film leverde productiehuis 'Warner Bros' zo'n 50 miljoen euro op in de eerste dagen. Maar zij zijn niet de enige die een graantje meepikken van het oorlogsverhaal. De regio Hauts-de-France kreeg 19 miljoen euro voor de film, waarvan de helft naar de stad Duinkerke zelf gaat. Dat meldt het CNC (Centre national du cinéma).

Lokale figuranten en technici

Vijf weken lang streek de Amerikaanse filmploeg van Christopher Nolan neer in Duinkerke. De regisseur wilde filmen waar de actie 77 jaar geleden ook plaatsvond. Op dezelfde stranden waar, bij het begin van WOI, 400.000 Britse, Franse en Belgische soldaten geëvacueerd moesten worden. Ook de straten en de dijken in Duinkerke werden omgetoverd in een oorlogsdecor. De internationale massa-productie die zich vorig jaar in mei nestelde in de Franse havenstad, gaf de lokale economie een boost. De enorme ploeg moest er namelijk zes weken lang logeren en eten. Bovendien creëerden de opnames ook jobs. Zo'n 450 Franse technici en 2.000 lokale figuranten vervolledigden de internationale crew.

Fiscaal hulpmiddel

Maar het grootste deel van de opbrengst voor de Franse stad kwam er via een specifieke belasting. Die moeten internationale producties - Warner in dit geval - betalen wanneer ze geheel of gedeeltelijk op Franse bodem willen filmen. Zo kon de regio Hauts-de-France 19 miljoen euro krijgen, waarvan de helft naar de stad Duinkerke ging. Sinds het begin van dit jaar zijn al 35 internationale films opgenomen in Frankrijk, goed voor zo'n 150 miljoen euro.

Bovendien kreeg de havenstad ook na de opnameperiode nog bezoek van de filmploeg. Nog voor de film te zien zou zijn in Engeland, zakten de cast en crew af naar Duinkerke om er een première te organiseren voor de Dunkerquois. Een aantal figuranten mocht dan ook als eerste de film bekijken. Burgemeester Patrice Vergriete bedankte er regisseur Nolan voor zijn komst met een staaltje Duinkerks strandzand als aandenken.

Bioscoop-toeristen

Maar daar stopt het niet. Nu de film uit is, hoopt de stad nog meer toeristen te kunnen lokken met het spannende oorlogsverhaal. Zo is onlangs het vernieuwde oorlogsmuseum over Operatie Dynamo, de massa-evacuatie in 1940, heropend. Het museum is verdubbeld in grootte en zal nu ook moderne animaties tonen. Duinkerke komt de laatste jaren vaak negatief in het nieuws omwille van de vluchtelingenkampen aan de rand van de stad. Nadat in April een kamp ontruimd werd omwille van een brand, kamperen vluchtelingen nu in de bossen vlakbij. Zij hopen nog steeds, net als de soldaten in Dunkirk de oversteek te kunnen maken naar Engeland. De stad kan nu dankzij Dunkirk zijn imago wat opkrikken.

Lees meer