Deze Britse oud-strijder bekeek ‘Dunkirk’ en zijn reactie is aangrijpend

Dunkirk is geen doorsnee oorlogsfilm, maar een momentopname van één van de gruwelijkste militaire operaties van de Tweede Wereldoorlog. Brits veteraan Ken Sturdy, die destijds ook op het strand van Dunkirk stond, heeft de film bekeken en dit vond hij ervan.

De 97-jarige Britse oorlogsveteraan Ken Sturdy is één van de weinigen die de evacuatie uit Duinkerke nog kan navertellen. Hij bekeek zelf de film Dunkirk, die de moeizame ontruiming navertelt, en was diep onder de indruk. “Ik dacht dat ik dat nooit meer zou zien. Het was alsof ik daar opnieuw stond”, zei hij aan Global News.

Sturdy was destijds seinwachter bij de Britse marine. “Ik was amper twintig toen het gebeurde, maar ik kon mijn oude vrienden terugzien. Velen van hen zijn later in de oorlog gestorven. Ik heb heel veel van mijn vrienden verloren.”

Hoewel Dunkirk een prachtige, ontroerende film is, benadrukt Sturdy dat oorlog verschrikkelijk is. “Vanavond heb ik gehuild omdat het eigenlijk nooit stopt. Dat gaat niet gebeuren. Wij, mensen, zijn zo intelligent en we kunnen fantastische dingen doen zoals naar de maan vliegen. Toch doen we nog altijd domme dingen.”

 

Lees meer