"Nu verliezen jongens een rolmodel": ook voormalige Doctor Who zag liever een man in de hoofdrol

De aanwijzing van actrice Jodie Whittaker heeft een schokgolf door de televisiewereld gestuurd. Voor het eerst  in de decennialange geschiedenis van Doctor Who zal het titelpersonage worden vertolkt door een vrouw. Maar dat werd niet door iedereen op gejuich onthaald. "Ik hou wel van het idee van een mannelijke Doctor", zei Peter Davison, een voormalige Doctor Who. "Nu verliezen jongens een rolmodel."

De aanstelling van Jodie Whittaker als eerste vrouwelijke Doctor Who was voor velen reden om feesten, maar niet voor iedereen. Een luide minderheid liet zo al zijn ongenoegen over de vrouwelijke Doctor blijken. Onder hen ook een voormalige Doctor Who, Peter Davison. De vijfde incarnatie van de Doctor ziet de aanstelling van een vrouw als "een verlies van een rolmodel voor jongens", dat zegt hij aan het persbureau Press Association. "Dat rolmodel is heel belangrijk voor jongens. Dus daarom ben ik er een beetje bedroefd om, maar ik begrijp wel het argument dat je de rol moet opentrekken."

"Complete onzin"

Geen kwaad woord van Davison over de actrice. Jodie Whittaker is volgens hem een "voortreffelijke actrice", die haar rol "schitterend" zal vertolken. Maar toch is hij niet volledig opgezet met een vrouwelijke Doctor. "Als kijker hou ik wel van het idee dat de Doctor een man is", legt hij zijn standpunt uit. "Maar misschien ben ik gewoon een oubollige dino, wie weet?"

Davison kreeg door zijn uitspraken meteen de wind van voor. Onder andere van zijn toenmalige opvolger in de show, Colin Baker. Die vond de uitspraken van Davison "complete onzin". Baker was al geruime tijd voorstander van een vrouwelijke Doctor en was dan ook in de wolken met de aankondiging van Whittaker. "Ze hebben 50 jaar lang een rolmodel gehad", dient hij Davison van antwoord. "Dus, sorry Peter, maar je bent onzin aan het spuien, complete onzin. Je moet niet van een bepaald gender zijn om een rolmodel te zijn. Kan je geen rolmodel zijn als 'mens'?"

Ook op sociale media werd Davison niet gespaard. Zijn uitspraken vielen bij velen in het verkeerde keelgat. Al had hij toch vooral ook mooie woorden over voor de nieuwe Doctor. Hij meent dan ook dat hij verkeerd begrepen is en dat zijn uitspraken uit de context zijn getrokken.

Zwarte Doctor?

Baker is trouwens niet alleen voorstander van een vrouwelijke Doctor. Hij zou ook graag een niet-blanke opvolger zien in de toekomst. Hij vindt dat ze bij de BBC een voorbeeld moet nemen aan de VS, waar huidskleur veel minder een issue is bij het casten. "Zij zien duidelijk een toekomst waarin huidskleur irrelevant is. Het is misschien tijd dat Doctor Who en haar fans dat ook zien", is hij duidelijk.

Lees meer