Is de 'ontdekking' van Sam echt wel zo'n ontdekking? Stannis heeft het 'm in seizoen vijf al gezegd

Samwell Tarly waagde zich in de eerste aflevering van seizoen zeven van 'Game of Thrones' dan toch in de afgesloten zone van de bibliotheek. In de boeken die hij daar vond, ontdekte hij dat Dragonstone gebouwd is op "een berg dragonglass", het materiaal waarmee ze de White Walkers kunnen bekampen. Maar is die ontdekking wel echt zo wereldschokkend? Stannis zei in seizoen vijf al tegen Sam dat er dragonglass is op Dragonstone.  

Jon Snow en zijn vriend Samwell Tarly zijn al geruime tijd op zoek naar dragonglass, het materiaal waarmee ze de illustere White Walkers kunnen te lijf gaan. Tijdens de aanval van de White Walkers op Hardhome verliezen ze echter hun voorraad. Om de White Walkers te verslaan, moeten ze dus dringend beslag kunnen leggen op nieuw dragonglass.

Sam werd door Jon Snow naar Oldtown gestuurd om Maester te worden en hij probeert daar meer te weten te komen over hoe ze de White Walkers kunnen bekampen. In een boek, dat hij vindt in de 'restricted section' van de bibliotheek, valt zijn oog plots op iets interessants. Hij leest zo dat Dragonstone, het eiland met het gelijknamige kasteel waar Daenerys zich nu bevindt, gebouwd is op "een berg dragonglass". Een enorme ontdekking natuurlijk. Hij stuurde meteen een berichtje naar Jon Snow, die al snel het plan had om het dragonglass daar te gaan mijnen om wapens van te maken.

"Dat ken ik, we hebben dat op Dragonstone"

Maar had Sam dat idee niet al veel langer kunnen hebben? In de vijfde aflevering van seizoen vijf (getiteld 'Kill the Boy') praat Samwell met Stannis Baratheon, die toen de lord van Dragonstone was. Samwell zegt 'm dat hij een White Walker heeft gedood met dragonglass. "Dat ken ik, we hebben dat op Dragonstone", zegt Stannis tegen Sam. Sam gaat er echter niet verder op in (bekijk de scène onderaan). Het had Jon en Sam een hoop moeite bespaard als ze gewoon even gaan kijken waren naar Dragonstone, dat toen zelfs verlaten was aangezien Stannis met zijn leger richting het Noorden was getrokken.

Sam was dus duidelijk wat vergeetachtig. Maar ook wij hadden het al kunnen zien aankomen. Stannis maakt op verschillende momenten verwijzingen naar Dragonstone, en dat er daar bijna geen gewassen gekweekt kunnen worden. Wie de serie op DVD heeft, kreeg nog extra tips. In een van de History & Lore-video's die al dateert van seizoen twee, die op de DVD's van de serie staan en waarin er verder wordt ingegaan op de achtergrondverhalen en de geschiedenis van Westeros, stelt Stannis ook dat er enorm veel dragonglass te vinden is op Dragonstone maar dat het ogenschijnlijk nutteloos is.

 

Lees meer