Naar Rome? Vergeet je deo niet, want ze gaan daar het water rantsoeneren

In Rome hebben ze de fonteinen al drooggezet en de publieke drinkkraantjes afgesloten. En ze zijn er van plan om het water te rantsoeneren. Dat betekent dat er slechts gedurende acht uur per dag uit de kraan loopt. De waterschaarste heeft te maken met de droogte van de jongste weken, maar er is meer aan de hand.

Rome gaat al dagen gebukt onder waterschaarste. De nood is zo hoog dat het Vaticaan ondertussen al honderd fonteinen heeft drooggelegd. En blijkbaar is dat voor het eerst.

In Vaticaanstad en de omringende Italiaanse hoofdstad is de afgelopen periode geen druppel regen gevallen. Het zou de grootste droogte in Itali zijn van de afgelopen 60 jaar, en op sommige plaatsen is 80% minder regen gevallen dan in een normaal jaar.

Rome had 26 regendagen in de eerste zes maanden van 2017; vorig jaar waren er dat nog 88. De stad heeft de publieke kranen op straat al afgesloten.

Maar acht uur water per dag

De gemeente overweegt nu zelfs het drinkwater te rantsoeneren. Dat betekent dat ongeveer een miljoen Romeinen en een pak toeristen slechts acht uur per dag over water kunnen beschikken.

Maar het probleem is niet alleen het weer. Er zijn al jaren grote problemen met de waterinfrastructuur. Er is al heel lang niet meer geïnvesteerd in de waterleiding en ook het onderhoud daarvan is verwaarloosd, waardoor tussen 26 en 46% van het water gewoon verloren gaat.

En dan is er een politieke discussie over het meer Bracciano, op 40 kilometer van Rome, dat altijd een backup-reservoir is geweest voor de stad.

Maar het water is daar zo laag dat het flora en fauna van het meer zou bedreigen als er momenteel water zou worden uitgehaald. Populistisch rechts eist dat het water desalniettemin wordt gebruikt, terwijl linkse partijen daar dan weer tegen zijn.